Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Indirecte pulpa-overkapping en pulpotomie (Scriptieprijs 2019)

Özgür S. Karaoglu
Dit retrospectief onderzoek is uitgevoerd om de 1- en de 3-jaarsoverleving van melkmolaren te onderzoeken die zijn behandeld met een indirecte pulpa-overkapping (IPO) of een (gedeeltelijke) pulpotomie (PP), en tegelijkertijd om de 1-jaarsoverleving van verschillende beschermende ‘liners’ (onderlagen) te vergelijken die tijdens de IPO- en PP-behandelingen zijn gebruikt.
Premium

Methoden

Voor de retrospectieve analyse hebben we digitale patiëntendossiers gebruikt van kinderen die werden behandeld bij de Stichting Bijzondere Tandheelkunde (SBT) vanaf 2006 tot 2017 (N=163). In dit onderzoek hebben we geïncludeerd eerste en tweede melkmolaren met diepe cariëslaesies gevorderd tot het laatste 1/3e deel van het dentine, die daarna zijn behandeld met IPT of PP.

Verschillende liners werden gebruikt als een barrière tegen microlekkage vóór het vervaardigen van de definitieve restauraties. Succes werd gedefinieerd als postoperatieve afwezigheid van pijn, fistels, abcesvorming of zwelling en röntgenologische afwezigheid van radiolucente structuren rond de behandelde kiezen.

Omdat het SBT een verwijzingspraktijk is en patiënten na behandeling vaak naar de eigen tandarts retour worden gestuurd, hadden we te maken met verlies aan follow-up bij patiënten. In totaal werden 86 IPT (37% van de 230) en 133 PP (44% van de 301) behandelde melkmolaren geïncludeerd voor klinische en röntgenologische analyse. De Kaplan-Meier overlevingsanalyse en de log-rank-test hebben we gebruikt om de overleving van IPO- en PP-behandelde melkmolaren na 1 en 3 jaar te beoordelen. De 1-jaarsoverleving van de verschillende liners werd met dezelfde statistische testen geanalyseerd.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-020-0012-2/MediaObjects/12496_2020_12_Fig1_HTML.jpg

TP-hoofdredacteur Teun Domburg reikt de derde prijs uit aan Özgür Karaoğlu.

De Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging van Tandartsen (NWVT) reikt jaarlijks in samenwerking met het tijdschrift TandartsPraktijk (TP) de ‘NWVT-TP Master-Scriptieprijs’ uit. Zij hebben deze prijs ingesteld voor de beste scriptie van de drie tandheelkundige opleidingen. Studenten komen, voordat zij officieel aan het werk gaan als tandarts algemeen practicus, tijdens hun opleiding in

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 1, 2020.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.