Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen preventieve endo

Montyn Stoffels
De partiële beslijping geldt al jaren als de gouden standaard om de vitaliteit van de pulpa maximaal te beschermen. Indirecte restauraties zijn geïndiceerd wanneer grote restauraties vervangen moeten worden. Voor patiënten met een permanente dentitie en diepe cariës bij wie pulpa-exponatie optreedt, wordt MTA gezien als de eerste keus als direct overkappingsmateriaal.1 Deze aanbeveling behelst wel specifiek de behandeling van een verse pulpa-exponatie als het gevolg van excavatie bij diepe cariës. In onderstaande casus gaat het eigenlijk om een oud trauma, waardoor er formeel geen sprake is van een exponatie, maar van een expositie.
Premium

Een mannelijke patiënt van middelbare leeftijd wenst vervanging van de aanwezige amalgaamrestauraties (afbeelding 1). Hij geeft aan geen klachten in de mond te hebben. Patiënt slikt 1 tablet acetylsalicylzuur van 80 mg per dag en daarnaast 1 tablet diclofenac van 12,5 mg voor het onderdrukken van klachten ten gevolge van jicht.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0037-6/MediaObjects/12496_2019_37_Fig1_HTML.jpg
Afb. 1 De beginfoto laat zien dat de amalgaamvulling tot bij het dak van de pulpakamer reikt.

Er zijn bij de patiënt meerdere meervlakkige amalgaamrestauraties in de molaarstreek te zien, zowel in de onder- als de bovenkaak. We besluiten om allereerst de 37 te voorzien van een indirecte inlay (IPS e.max Press, Ivoclar Vivadent). Tijdens de vervolgafspraak heb ik de 37 na anesthesie (Ul-tracain D-S Forte, Sanofi-Aventis) onder rubberdam (Isodam Normal, Sigma Dental) geprepareerd. Bij het verwijderen van het laatste, distale stuk amalgaam is een kleine pulpa-exponatie ontstaan. De bloeding is gemakkelijk te stelpen met een vochtig wattenpellet van 1% natriumhypochloriet. Doordat de exponatie het gevolg is van iatrogeen trauma, besluit ik een directe pulpaoverkapping uit te voeren met behulp van mineral trioxide aggregate, kortweg MTA (MM-MTA, Micro-Mega).

Nadat MTA is aangebracht conform het protocol van de fabrikant en kort etsen van het dentine (Ultra-Etch, Ultradent, en Optibond FL Prime en Adhesive, Kerr) breng ik een laagje immediate dentine sealing (IDS) aan. Tot slot maak ik

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.