Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een filosofische benadering (3): Hoe moeten wij handelen

Arthur van Winsen
In de vorige afleveringen zagen we hoe de tandarts enerzijds schatplichtig is aan zijn vak om een perfect werkstuk af te leveren. Aan de andere kant moet hij daaraan soms concessies doen als het om de wensen van de patiënt gaat. De uiteindelijke wens van de patiënt werd in onze casus (TP februari) in eerste instantie niet ingewilligd door de tandarts, maar daarna gaf de cosmeticus daar wel gehoor aan. Onverenigbare strevingen en handelingen leidden tot een onbevredigend behandelresultaat. (Afbeelding1) In deze laatste aflevering zullen we dieper ingaan op ethische dilemma’s waarmee we tijdens ons (be)handelen geconfronteerd worden.
Premium

In het hele behandeltraject komen we diverse ethische dilemma’s tegen die we vanuit drie verschillende ethische theorieën zullen benaderen.

 1. De nutsethiek of het utilisme. Het utilisme van Jeremy Bentham beoordeelt ons handelen op zijn uitkomsten (An Introduction to the Principles of Morals and Legislation, 1789). (Afbeelding 2)
 2. De plichtenethiek. In de ethiek van Immanuel Kant zijn de uitgangspunten (regels en wetten) maatgevend voor wat we doen (Kritik der Praktischen Vernunft, 1788).
 3. De deugdenleer. In de deugdenleer van Aristoteles is ons handelen een uiting van het nemen van verantwoordelijkheid in menselijke relaties (Ethica Nicomachea).

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0045-y/MediaObjects/12496_2018_45_Fig2_HTML.jpg

Afb. 2 Jeremy Bentham (1748-1832)

1 Nutsethiek of utilisme

Volgens de nutsethiek of het utilisme wordt de juistheid van ons handelen bepaald door de goede of slechte gevolgen van die handelingen. Onder goede gevolgen verstaat men het geluk dat is bewerkstelligd. Het moreel goede is hier de maximalisatie van het geluk: dus alles wat bijdraagt aan een zo groot mogelijk geluk voor zoveel mogelijk mensen. Kort gezegd gaat het om het resultaat van ons handelen en daarbij heiligt het doel de middelen.

Een voorbeeld: je moet bij een schipbreuk kiezen tussen het redden van je geliefde en George Soros die toevallig ook aan boord is. Soros is belangrijker voor het algemeen welzijn dan je meisje. De filantroop schonk reeds 32 miljard dollar aan de Open Society Foundations en zijn vrijgevigheid is nog lang

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2018.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.