Een filosofische benadering (2): De zoektocht van de patiënt

In de eerste aflevering (TP februari, pag. 34-38) kwam aan de orde wat de tandarts vanuit zijn beroepsperspectief kan en wil doen om het ultieme esthetische resultaat voor zijn patiënt te bereiken. In deze tweede beschouwing belicht ik de keerzijde: wat wil de patiënt van de tandarts?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

De westerse filosofie heeft altijd het eigen Ik aangenomen als uitgangspunt voor het denken. Exemplarisch daarvoor is het ‘cogito ergo sum’ (‘ik denk dus ik ben’) van René Descartes (1596-1650). De Franse filosoof Emmanuel Levinas (1906-1995) stelt in zijn fenomenologische filosofie echter de Ander centraal, die te kennen is aan de uitdrukking in zijn gelaat. Levinas was sterk beïnvloed door de existentiefilosoof Martin Heidegger (1889-1976). (Afbeelding 1) In zijn belangrijkste werk ‘Sein und Zeit’ stelt Heidegger in moeilijk toegankelijk jargon de zijnsvraag

0
16

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2018.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.