Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cofferdam tips & tricks

Erik-Jan Muts
In 1864 wordt rubberdam in de tandheelkunde geïntroduceerd door Sanford C. Barnum.1 En al lange tijd wordt rubberdam erkend als een effectieve manier om het werkveld te isoleren, de visualisatie te verbeteren, de patiënt te beschermen en de kwaliteit van de behandeling te verbeteren.2 Patiënten geven zelfs de voorkeur aan behandeling met cofferdam.3 Desondanks blijft het gebruik van cofferdam in de praktijk beperkt. Kortom, tijd voor verandering!
Premium

Naast het feit dat rubberdam de kwaliteit en het comfort van de behandeling verhoogt, heeft het ook een positieve invloed op de behandelomstandigheid. Nog afgezien van het feit dat de patiënten even niet kunnen praten, is het werkveld beter toegankelijk en vrij van speeksel en blijft de luchtvochtigheid zo goed mogelijk onder controle.4 Gebleken is dat de hechting van composiet aan glazuur significant beter is bij het gebruik van cofferdam.5 Alhoewel het de vraag blijft of dit ook resulteert in een langere levensduur, zijn dit voor mij genoeg redenen om standaard cofferdam te gebruiken bij direct en indirect restaureren.6 Zonder cofferdam wordt tandheelkunde een stuk lastiger: meestal heb je een hand minder ter beschikking.

Materiaal

Er is tegenwoordig een groot aanbod aan soorten cofferdam. Het is dus belangrijk om goed na te denken over de keuze van je rubberdam. Iedereen zal zijn eigen voorkeur hebben of die na enige ervaring ontwikkelen.

Kleur

Kies bij voorkeur een rustige kleur, maar wel een die contrasteert met de tanden; kleurbepalen doe je toch voordat de rubberdam wordt aangebracht. Daarnaast moet de cofferdam een mat uiterlijk hebben. Het mag niet glimmen, want dan krijg je te veel reflecties, wat voor een onrustig

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.