Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Trendwatching: de appelazijnhype

Dien Gambon
Momenteel is er veel te doen over gezondheid en gezonde voeding. De ene gezondheidshype volgt de andere hype op. Het gebruik van appel(cider)azijn komt steeds meer in de belangstelling te staan. Volgens vele internetsites is voor iedereen appel(cider)azijn hét middel om snel af te vallen en gezond te blijven. Het zou helpen tegen allerlei ziektes en kwalen en schoonheidsidealen te verwezenlijken. Appelazijn met z’n genezende en preventieve werking is ook nog eens goedkoop. Maar is het allemaal waar en liggen er geen gevaren op de loer bij het gebruik van appelazijn? Een aandachtsgebied voor de tandarts?
Premium

Het gebruik van gearomatiseerde azijn is al sinds zo’n vijf eeuwen voor Christus bekend. De Babyloniërs ontdekken in die tijd dat alcohol kan worden omgezet in azijn en gebruiken dit als conserveringsmiddel. Rond 400 voor Christus beschrijft Hippocrates voor het eerst dat appelazijn gemengd met honing goed werkt bij een verscheidenheid aan kwalen, zoals hoesten en verkoudheid. De meeste soorten azijn (wijnazijn) worden gemaakt van druiven en kennen daarbij allerlei toevoegingen voor de smaak. Appelazijn wordt uitsluitend gemaakt van appels die geperst worden tot sap waaraan bacteriën en gist toegevoegd worden, wat een fermentatieproces in werking zet. Zo worden de suikers omgezet in alcohol. Bij een tweede fermentatieproces wordt de alcohol omgezet in azijn, waarmee het uiteindelijke product, appelazijn, ook appel(cider)azijn genaamd, ontstaat. Als je het etiket met de ingrediënten bekijkt, blijkt dat appelazijnproducten een grote variëteit aan ingrediënten bevatten. De stelligheid dat het altijd om een product gaat met vitamine C, E, A, B1, B2, B6 blijkt niet juist. Vaak zijn deze niet of in zeer geringe mate aanwezig. Wel bevat appelazijn mineralen, zoals ijzer, calcium, kalium, natrium en magnesium. Naast azijnzuur kunnen in appelazijn verschillende zuren worden aangetroffen, zoals citroenzuur, mierenzuur, melkzuur, appelzuur, barnsteenzuur en fenolverbindingen (galluszuur, catechine, epicatechine, chlorogeenzuur, cafeïnezuur en p-coumarinezuur),1 Na bereiding van appelazijn kunnen natuurlijk ook allerlei andere stoffen

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 5, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.