Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe inzichten in voeding en mondgezondheid | TP keuze

De dit jaar verschenen uitgave bestaat uit 14 hoofdstukken onderverdeeld in 4 delen, waarbij in de eerste twee hoofdstukken de achtergronden worden besproken van voeding en voedingsstoffen in relatie tot de mondgezondheid.

Vervolgens krijgen we in het volgende deel een goed beeld van het belang van vitamines, macro-elementen Ca, Na, K, P, Cl, micro-elementen zoals Zn, Sn, Cu, Fe eTP keuzen ultratrace-elementen zoals F, Al, Mo en Co die de mondgezondheid beïnvloeden.

Het derde deel, ‘de impact van voedingspatronen en voedingsmiddelen’, bespreekt naast het suikergebruik, de consumptie van melk- en yoghurtproducten in relatie tot cariës, de consumptie van zure voedingsmiddelen in relatie tot erosieve gebitsslijtage en de rol van de tandarts met betrekking tot individuele voedingsadviezen. Ook de rol van het gebruik van probiotica in relatie tot cariëspreventie komt aan bod.

 

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-020-0068-z/MediaObjects/12496_2020_68_Fig10_HTML.jpg

 

Zeker interessant is het hoofdstuk over nutrigenomen, waarbij de aandacht uitgaat naar de interacties tussen genotype en voeding, van belang bij het bepalen van het risico op orale ziekten, wat het beleid van de overheid en in het bijzonder individuele voedingsadviezen, kan beïnvloeden.

 

Het hoofdstuk over orale afwijkingen en voedingsdeficiënties beschrijft de relatie tot het gebrek aan vitamine C en D, niet alleen in relatie tot parodontitis, maar ook de invloed hiervan op de ontwikkeling van de elementen. Het hoofdstuk over de invloed van sterk bewerkte voedingsmiddelen, een plantaardig dieet en de mechanismen die een rol spelen bij parodontale problematiek voegen veel toe, evenals het laatste deel waarin de impact van de mondgezondheid op de kauwfunctie, voeding en consumptiepatronen wordt behandeld.

Concluderend: een compleet boek met nieuwe inzichten, onderbouwd met veel wetenschappelijke literatuur. Een absolute aanrader voor wie op de hoogte wil zijn van de invloed van voeding en voedingsgedrag op de mondgezondheid en vice versa!

 

(dr. Dien Gambon)

 

Titel: The impact of nutrition and diet on oral health
Auteur: F.V. Zohoori en R.M. Duckworth
Omvang: 150 pagina’s
ISBN: ISBN: 978-3-318-06516-9
e-ISBN: ISBN: 978-3-318-06517-6
Prijs: € 150,-
Uitgever: Karger, Basel

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.