Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waarom hebben hardlopers vaker een slecht gebit?

Ondanks de goede gebitsverzorging, hebben veel atleten tandbederf. En lopers hebben het meest last van een slechte mondgezondheid.

Britse tandarts-onderzoekers bekeken het gebit van 352 elite-atleten (waaronder 21 duurlopers) met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar, waarvan 67% mannen. Dezelfde groep vulde ook een vragenlijst in over hun gebitsverzorging en voedingsgewoonten.1 Daaruit bleek dat de meerderheid (94%) van de atleten twee keer per dag zijn tanden poetst en 40% de afgelopen zes maanden op controle ging bij de tandarts. Tachtig procent gebruikt geregeld sportvoeding en 28% consumeert ook daarbuiten veel suiker, bijvoorbeeld. om energie op te doen na een training.

Tandbederf

Ondanks de goede gebitsverzorging van atleten (ze poetsen beter dan de gemiddelde Britse bevolking), hebben ze duidelijk veel tandbederf. De helft (49,1%) van de onderzochte atleten vertoont cariës, wat vergelijkbaar is met de algemene bevolking. Onder de atleten blijken de lopers het meest last te hebben van een slechte mondgezondheid: 57% heeft gaatjes in de tanden en bij 76% is het tandvlees aangetast. Roken kan dit effect niet verklaren, want slechts 1,7% van alle deelnemers zijn rokers.

De onderzoekers concludeerden dat de voedingsgewoonten en vooral de energierepen, gels en sportdranken, een aanslag vormen op het gebit van topsporters en lopers in het bijzonder.

Al eerder werd in een systematisch literatuuronderzoek aangetoond dat atleten een slechter gebit hebben dan de doorsnee bevolking, ondanks goede poetsgewoonten.2 Lopers nemen veel suikers in uit angst voor brandstoftekort, vaak onder de vorm van gels en winegums. Deze producten zijn kleverig zijn en blijven aan de tanden plakken, waardoor sneller gaatjes ontstaan. Bovendien ademen veel lopers door de mond, waardoor het mondslijmvlies wat uitdroogt en voedingsresten en suiker minder vlot weggespoeld worden. Tijdens hoog-intensieve trainingen verandert het speeksel van samenstelling: het wordt plakkerig, waardoor suikers nog sterker aan de tanden plakken. Tandartsen raden aan om meteen na het gebruiken van een gel of winegum water te drinken.

Taaie sportrepen

Een ander probleem zijn de harde en taaie sportrepen: hard voedsel verhoogt het risico op schade aan de vullingen en kronen. Voldoende kauwen helpt, of zachtere energierijke producten uitkiezen, zoals rozijnen en bananen. En tot slot trekken sommige lopers verpakkingen, van gels bijvoorbeeld, open met hun tanden: een zeer slecht idee, want tanden kunnen op die manier afbreken.

Conclusie

Opvallend veel lopers hebben gaatjes in de tanden, ondanks een goede gebitsverzorging blijkt uit nieuw Brits onderzoek. De verklaring ligt in dsporte hoge consumptie van gesuikerde sportdranken, energierepen, winegums en gels en in het feit dat lopers tijdens intensieve trainingen door de mond ademen. Veel water drinken verbetert in beide gevallen de bescherming van het gebit.

Bronnen: 1.Gallagher J, Ashley P, Petrie A et al. Oral health-related behaviours reported by elite and professional athletes. British Dental Journal 2019;4:276-280REFERENTIES en 2. Ashley P, et al. Oral health of elite athletes and association with performance: a systematic review. Br J Sports Med 2015;49:14–19.
Beeld: © sam thomas / Getty Images / iStock

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.