Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Liever coloscopie dan wortelkanaalbehandeling…

Diederik Wieman
Het Amerikaanse tandtechnisch bedrijf Sonendo deed onderzoek naar de angst die patiënten hebben voor een wortelkanaalbehandeling. Het betrof een enquête onder mensen van 35 jaar ouder, waarvan circa 60% ooit een wortelkanaalbehandeling onderging. 80% van de respondenten onderschrijft de stelling ‘doodsbang te zijn voor een wortelkanaalbehandeling’. Meer dan de helft ondergaat liever een coloscopie dan een wortelkanaalbehandeling.
Premium

Het onderzoek heeft overigens weinig wetenschappelijke waarde, want het werd uitgevoerd in opdracht van een bedrijf dat technologie aanbiedt voor minder invasieve wortelkanaalbehandelingen. Desalniettemin claimt Sonendo dat de online enquête statistisch relevant is. Hoe dan ook: meer dan 80% van de respondenten omschrijven hun gevoelens als angstig of bang en 58% zei het meest bang te zijn voor de pijn tijdens en na de wortelkanaalbehandeling. Op de vraag met welk pijnniveau een wortelkanaalbehandeling het meest overeenkomt, antwoordden de respondenten: een bot breken (39%) en je hand verbranden aan het fornuis (31%). Ander leuke feitje: bijna 80% van de respondenten geeft aan liever twee weken te stoppen met social media dan een wortelkanaalbehandeling te ondergaan. Lees hier het hele artikel in Dentistry Today.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.