Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dhz-tandheelkunde populair op TikTok

Diederik Wieman
Waarom zou je naar de tandarts gaan als je het ook zelf kunt doen? Het lijkt een nieuwe trend op het toch al niet geheel onomstreden TikTok. Op korte filmpjes laten mensen zien hoe ze afgebroken kiezen vullen, diastemen opvullen of de tanden afvlakken met schuurpapier (gebruik korrel 120!).
Premium

Is het geldgebrek, angst voor de tandarts of gewoon een kwestie van zoveel mogelijk views willen scoren door zelf aan je gebit te sleutelen? Wie zal het zeggen. Feit is dat de zoekopdracht @diydentistry (do-it-yourself dentistry) enorm veel resultaten oplevert. Zo is hier te zien hoe een meisje met een soort kunsthars haar diasteem opvult. Ene Bill uit Adelaide (Australië) noemt zichzelf professioneel DHZ-tandarts en demonstreert hier hoe hij een klein stukje afgebroken tand herstelt. Een vrouw uit Groot-Brittannië zegt dat er bij geen enkele ziekenfondstandarts plek voor haar is. Daarom brengt ze zelf een noodvulling aan in haar kies. Naast dit soort ingrepen zijn er ook veel filmpjes en tutorials om je gebit ‘te verfraaien’ met tandsieraden (geen idee wat voor lijm hierbij gebruikt wordt) of zoals hier, door met een nagelvijl van snijtanden vampiertanden te maken. Gelukkig wordt de trend ook opgepikt door reguliere tandartsen die als reactie video’s posten waarin gewaarschuwd wordt voor deze gekkigheid.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.