Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Covid-vaccinatie goed voor de mondgezondheid?

Diederik Wieman
Japanse onderzoekers vermoeden dat Covid-19 vaccinaties een opvallende bijwerking hebben: ze zorgen voor een gevarieerder microbioom in de mond en daarmee voor een betere mondgezondheid. Ook zagen ze afname van de hoeveelheid bacteriën die infecties veroorzaken bij mensen die minder weerstand of een slechte gezondheid hebben.
Premium

De onderzoekers zijn hier achter gekomen door speeksel te onderzoeken van veertig Japanse tandartsen met een gezonde mond. Er werden monsters genomen vóór de toediening van het mRNO-vaccin en na de eerste en de tweede vaccinatie. Er werd DNA uit de monsters geëxtraheerd en de onderzoekers analyseerden de microbiële diversiteit en samenstelling van het speeksel. De conclusie is dat de SARS-CoV-2 mRNA-vaccinatie de orale bacteriële diversiteit aanzienlijk verhoogt en daarmee goed is voor de mondgezondheid. Tegelijkertijd constateerde ze een afname van het aandeel bacteriën uit de Bacteriodes-familie. Deze bacteriën zijn op zich niet gerelateerd aan specifieke aandoeningen in de mond, maar kunnen infecties veroorzaken wanneer mensen een lagere afweer of zwakke gezondheid hebben. Geïnteresseerd? Lees dan hier de wetenschappelijke publicatie.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.