Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Autoriteit Stralingsbescherming houdt inspecties bij tandartsen  

Rudolf Kleijn
Vijftien tandartspraktijken kunnen binnenkort bezoek krijgen van inspecteurs van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. Het vermoeden bestaat dat deze praktijken niet voldoen aan de voorschriften voor vergunning of registratie voor het bezit en gebruik van röntgenapparatuur.
Inspectie Autoriteit Stralingsbescherming
© metamorworks / stock.adobe.com

Volgens de Autoriteit Stralingsbescherming is ongeveer vijftien procent van de tandartspraktijken niet in het bezit van een vergunning of registratie van röntgenapparatuur. De Autoriteit hoopt door de aandacht voor de inspecties bij een beperkt aantal praktijken de naleving van de regels in de hele branche te bevorderen.

De inspecteurs controleren de registratie of vergunning voor apparatuur. Zij controleren ook de deskundigheid voor het werken met straling, en het op orde hebben van veiligheidsvoorschriften en administratie. Als blijkt dat de veiligheid van werknemers of patiënten in het geding is, informeert de inspecteur de Arbeidsinspectie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Inspecties Autoriteit Stralingsbescherming

De regels voor het werken met straling zijn in 2018 aangescherpt. Sindsdien geldt onder andere de verplichting tot registratie of vergunning voor apparatuur.

Sinds 2019 voert de Autoriteit Stralingsbescherming daarom inspecties uit bij tandartsen en dierenartsen. In eerste instantie bleek dat van 500 geïnspecteerde tandheelkundige praktijken 30 procent geen geldige vergunning of registratie had. Bij 35 procent was de deskundigheid niet op orde. Daarbij gaat het onder andere om het inwinnen van advies van een stralingsdeskundige.

Resultaten na de zomer

De betrokken praktijken kregen tot 15 april 2021 de tijd om registratie of vergunning te regelen. Sindsdien is de situatie verbeterd, maar nog steeds zijn er praktijken die niet aan de eisen voldoen. Bij overtredingen kan de Autoriteit waarschuwingen geven, maar ook besluiten tot het stilleggen van het gebruik van apparatuur.

Na de zomer zijn naar verwachting de resultaten van de inspecties bekend. Die worden ook gedeeld met de Arbeidsinspectie en de Inspectie Gezondheidszorg en jeugd.

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.