Parodontologie

De verborgen gevaren van vapen

Het nieuwe TP magazine besteedt aandacht aan nieuwe verslavende gewoonten, met name onder jongeren. Het gaat om het gebruik van snus of nicotinezakjes, die sterk in opkomst zijn ondank een verkoopverbod. En uiteraard om vapen. Tandtechnieker en TP-redacteur Martijn Kalsbeek bespreekt op welke manieren vapes de mondgezondheid beïnvloeden.
Implantologie

Implantaten zijn ook na 40 jaar nog functioneel 

Onderzoekers van de Universiteit van Göteborg hebben onlangs de langste follow-up studie tot nu toe uitgevoerd naar de duurzaamheid en complicatiepercentages van implantaten. Ze evalueerden enkelvoudige implantaten die 38-40 jaar geleden geplaatst werden. Hun bevindingen bevestigden dat de implantaten volledig functioneel bleven, maar dat de implantaatgedragen kronen een relatief kortere levensduur hadden.
Parodontologie

Schijnveilige nicotinezakjes zijn slecht voor de mondholte

De populariteit van snus, pouches of nicotinezakjes wordt - onlangs het verkoopverbod in Nederland - steeds populairder. Vooral onder jongeren. Gebruikers lopen echter gezondheidsrisico’s, vooral aan tandvlees, tanden en de mondholte. In het komende TP magazine gaat mondhygiënist Jolanda Gortzak uitgebreid in op de verborgen gevaren van snus-gebruik.

Cannabis tast het gebit aan

Recent onderzoek van de Universiteit van Buffalo toont het verband aan tussen frequent recreatief cannabisgebruik en tandbederf en ernstig tandverlies. Het is daarom zaak dat mondzorgprofessionals het gesprek met patiënten over cannabisgebruik aangaan en preventieve zorg bieden om de risico's te verminderen.
Parodontologie

Standaard parodontale zorg onvoldoende bij Downsyndroom

Een bezoek aan de mondhygiënist in combinatie met mondhygiëne-instructies is voor de gemiddelde patiënt voldoende om parodontale klachten te verhelpen of te voorkomen. Zo niet voor mensen met het syndroom van Down, zo blijkt uit Zwitsers onderzoek. 
Mondhygiënie

Flossen tegen beroerte en hartritmestoornis

Mensen die één of meerdere keren per week hun gebit flossen, lopen een lager risico op een beroerte en boezemfibrillatie (hartritmestoornis). Dit blijkt uit langlopend Amerikaans wetenschappelijk onderzoek. De voordelen van regelmatig flossen staan volgens het onderzoek op zichzelf. Regelmatig poetsen en tandartsbezoek zijn niet van invloed op de resultaten.

Ruim kwart kinderen op eiland Man heeft aangetast gebit 

26,6% van de kinderen die op het Britse eiland Man wonen, heeft  aangetaste, ontbrekende of gevulde tanden. Ze doen het daarmee (nog) slechter dan het Britse vasteland, waar het gemiddelde op 23,7% ligt, zo blijkt uit gegevens van de volksgezondheidsorganisatie van het eiland. 

AI werkt, maar tandarts onmisbaar bij diagnosestelling 

Met name op het gebied van diagnostiek bewijst kunstmatige intelligentie (AI) zijn diensten. Ook in de tandheelkunde. Zo heeft AI een indrukwekkende diagnostische nauwkeurigheid (tussen de 91 en 94%) als het om cariëslaesies gaat. De tandarts is echter onmisbaar voor de validatie, het voorkomen van gemiste diagnoses en onnodige behandelingen.
Kindertandheelkunde

Blauw licht tegen slechte adem?

Braziliaanse onderzoekers hebben uitgezocht hoe je kinderen met halitose het beste kunt behandelen. Het blijkt dat antimicrobiële fotodynamische therapie een haalbare en effectieve optie is voor de behandeling van slechte adem bij kinderen die door de mond ademen.
Parodontologie

Passie voor parodontologie

Voor Konstantinos Kosmidis was tandheelkunde geen keuze uit pure passie, maar vooral een keuze voor een stabiele toekomst. Pas toen hij zich verder verdiepte in de parodontologie ontdekte hij zijn echte liefde voor het vak. ‘Je maakt de mensen er heel blij mee.'

Over parodontologie

Parodontologische aandoeningen

Iedere tandarts mag parodontale handelingen verrichten, maar er is een driejarige opleiding (in aansluiting op de opleiding tot tandarts) waarbij de tandarts zich kan differentiëren in parodontologie. Een parodontoloog heeft meer kennis en kunde op het gebied van ernstige parodontale problemen dan een reguliere tandarts. Alleen de tandartsen die deze opleiding hebben gevolgd, mogen de titel ‘Parodontoloog NVvP' gebruiken. Een tandarts-parodontoloog richt zich op de diagnose en behandeling van ernstige parodontale (parodontitis) aandoeningen. Het woord parodontaal betekent letterlijk 'rondom de tand' en parodontale aandoeningen kunnen een of meerdere tanden aantasten. Parodontitis is een chronische bacteriële infectie dat het tandvlees en het bot rondom uw tanden aantast. Parodontitis kan andere ziekten en aandoeningen veroorzaken of verergeren. Een gezond parodontium is het fundament voor succesvolle restauratieve tandheelkunde. Binnen dit thema vindt u een diversiteit aan parodontologische aandoeningen, diagnostiek, beeld en behandelingen.

Video