Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rol voor tandartsen bij herkennen en behandelen van tandheelkundige slaapstoornissen

Hans van der Wielen
Tandartsen moeten een belangrijke rol gaan spelen bij het herkennen en behandelen van tandheelkundige slaapstoornissen. Dit stelde dr. Ghizlane Aarab op 17 februari tijdens haar inaugurele rede waarmee ze haar benoeming tot hoogleraar orale functieleer, in het bijzonder tandheelkundige slaapstoornissen, aan het ACTA aanvaarde. Volgens Ghizlane hoort de diagnose en behandeling van slaapstoornissen thuis in de algemene tandheelkundige praktijk en niet alleen bij geaccrediteerde tandartsen.
Ghizlane Aarab
Ghizlane Aarab (Foto: ACTA)

Onder tandheelkundige slaapstoornissen vallen aandoeningen als snurken, obstructief slaapapneu, tandenknarsen, aangezichtspijn, droge mond, kwijlen en reflux. Tandartsen zien hun patiënten vaker dan huisartsen en omdat tandartsen nu eenmaal gewend zijn in de mond te kijken, kunnen zij veel alerter zijn op afwijkingen. De rol van de tandarts is dan ook preventie van tandheelkundige slaapstoornissen of oorzaken en/of gevolgen daarvan herkennen, diagnosticeren en behandelen. Veel wordt echter niet gediagnostiseerd. Dr. Ghizlane Aarab geeft aan dat zij met haar vakgroep verder wil kijken dan alleen obstructief slaapapneu en snurken. Want ook behandeling van slaapstoornissen kan leiden tot mondzorgkundige problemen. Daarom is het belangrijk deze slaapstoornissen te kwantificeren als tandheelkundige slaapstoornissen. De vakgroep is van mening dat het onderzoek en diagnostisering in de algemene praktijk thuishoort. Behandeling van slaapstoornissen zou deel moeten uitmaken van de competenties van alle tandartsen en ondersteund moeten worden door andere mondzorgprofessionals, zoals mondhygiënisten en tandartsassistentes. Vernieuwing van het huidige onderwijs op dat gebied is dan ook vereist. Op dit moment wordt alleen op het ACTA hier aandacht aan besteed. Andere opleidingen zouden moeten volgen. In het nieuwe Raamplan 2020 Mondzorg staat ook dat tandartsen moeten afstuderen met competentie 4. De vakgroep zal dit onderwijs vorm moeten gaan geven. Daartoe zal er naast theorie ook een praktijkdeel moeten komen in het curriculum. De tandarts zal op deze manier afstuderen als een geaccrediteerde tandheelkundige slaapstoornis tandarts.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.