Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oneerlijke kansen voor aspirant-studenten tandheelkunde

Diederik Wieman
Van alle studenten geneeskunde, tandheelkunde en ook farmacie, heeft 90 procent hoogopgeleide ouders die bovengemiddeld verdienen. Van die ouders heeft een op de drie een BIG-registratie, stelt prodecaan onderwijs en opleiden Gerda Croiset van de Rijksuniversiteit Groningen.
© alphaspirit/stock.adobe.com

Dat betekent dus dat veel vwo-leerlingen met een andere achtergrond niet door de decentrale selectie komen. Terwijl iedereen met een vwo-diploma in principe geschikt is. ‘Er is dus echt wel wat aan de hand’, aldus Croiset. Al jaren begeleidt Gerda Croiset promovendi die onderzoek doen naar selectie van studenten. Als geen ander weet zij dat aan elke vorm van selecteren nadelen zitten. ‘Maar met decentrale selectie geven we aspirant-studenten geen eerlijke kans en krijgen we niet de diverse dokters die we als samenleving nodig hebben. Wat kan en moet er veranderen voor eerlijke kansen? Lees het interview met Croiset op de site van de RUG.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.