Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe maatregelen tegen schijnzelfstandigheid treffen ook mondgezondheidszorg

Diederik Wieman
Als het aan minister Van Gennip (SWZ) en staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en belastingdienst) ligt, wordt het voor veel zzp’ers en opdrachtgevers lastiger om met elkaar in zee te gaan. In een brief aan de Tweede Kamer kondigen de bewindslieden een belangrijk nieuw criterium aan voor zelfstandig ondernemerschap: de mate waarin een zpp’er onderdeel is van de inhurende organisatie. Ook mondzorgpraktijken zullen er door worden geraakt. 
Marnix van Rij, staatssecretaris Fiscaliteit (Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman)
Premium

De overheid en vakbondsorganisaties strijden al jaren tegen de zogeheten schijnzelfstandigheid van zzp’ers. En dat is op zich ook terecht. Immers, onder de 1,2 miljoen zzp’ers die Nederland rijk is zitten veel schijnzelfstandigen. Dit zijn mensen die volgens de regels van de belastingdienst eigenlijk als werknemer in dienst zouden moeten zijn van de bedrijven voor wie ze werken. Het gebeurt veel in krapteberoepen, zoals in de zorg, waar professionals uit loondienst gaan en vervolgens als zzp’er bij hun voormalige werkgever terugkeren. Dit geeft hen meer (keuze)vrijheid in het aannemen van werk en uren, maar zorg voor problemen in de avond- en weekenddienst en hogere werkdruk voor medewerkers in loondienst. Ook in de mondzorg is deze ontwikkeling gaande. Om schijnzelfstandigheid tegen te gaan werkt het kabinet aan een nieuwe definitie van ondernemerschap om beter te kunnen beoordelen of iemand echt zelfstandig is. Inbedding is het nieuwe begrip dat wordt toegevoegd aan de bestaande criteria voor zelfstandigheid (werkgeversgezag, persoonlijke arbeid en een beloning). Met inbedding wordt bedoeld in hoeverre de zzp’er onderdeel uitmaakt van de inhurende organisatie. Een voorbeeld? Wanneer een schilder, gekleed in eigen bedrijfskleding, vier weken lang actief is een mondzorgpraktijk, zal niemand denken dat die schilder in loondienst is van de praktijk. Anders is dat wanneer je een zelfstandige tandartsassistent inhuurt die aan de stoel staat in bedrijfskleding van de praktijk. De assistent is dan ingebed in de praktijk en zou in de toekomst mogelijk niet als zzp’er mogen werken. Het wordt met de nieuwe maatregel dus veel

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.