Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mondzorg malaise in het VK neemt snel toe 

Diederik Wieman
In het Verenigd Koninkrijk stapelen de problemen in de mondzorg zich op. Er zijn steeds minder tandartsen beschikbaar en veel bestaande praktijken weigeren nog langer ziekenfondspatienten (NHS) te behandelen. Volgens ruwe schattingen krijgen daardoor zo’n 4 miljoen Britten momenteel geen adequate mondzorg. Het leidt tot Dickensiaanse toestanden waarbij sommige mensen met een nijptang hun eigen tanden en kiezen trekken.   
Premium

Steeds meer patiënten die via het Britse National Health System (NHS) verzekerd zijn kunnen geen tandarts vinden die ze wil behandelen. Het aantal tandartsen dat niet meer wil samenwerken met de NHS daalt gestaag. Vooral tijdens corona haakten er veel af. Het aantal tandartsen dat NHS-zorg verleent zakte van 23.733 eind 2020 tot 21.544 eind januari van dit jaar. Daarmee beschikt de NHS over het laagste aantal tandartsen in zeker tien jaar. 

Onder druk

De mondzorg in het VK staat al decennia lang onder druk door de betalingsstructuur en de slechte vergoedingen. Hierdoor moeten tandartsen NHS-behandelingen soms zelfs met verlies uitvoeren. Zo krijgen tandartsen één standaard vergoeding voor het vullen van gaatjes, of dat er nu een of drie per patiënt zijn. Praktijken sluiten daarom steeds vaker hun deuren voor NHS-patiënten en behandelen liever particulier verzekerden. Een tandartspraktijk in Pocklington, vlakbij York, stopt er op 31 juli helemaal mee. De eigenaar is al 18 maanden op zoek naar tandartsen, maar kan niemand vinden. Met name NHS-patiënten zijn hierdoor gedupeerd. Een van hen zegt tegen Yahoo News dat hij binnen een straal van 40 kilometer geen praktijk kan vinden hem als NHS-patiënt wil aannemen. 

Gevolgen 

De gevolgen zijn groot. In sommige afgelegen gebieden staan patiënten al drie jaar op de wachtlijst om als patiënt aangenomen te worden. Anderen krijgen financiële problemen omdat ze bij gebrek aan een NHS-tandarts hun heil moeten zoeken bij een particuliere praktijk. Maar het kan nog dramatischer. Boulevardblad The Mirror

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.