Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mondslijmvliesafwijkingen dichter bij de stoel gebracht

U komt ook vast wel eens afwijkingen in de mond tegen waaraan u niet gelijk een naam kunt koppelen. Met mondslijmvliesafwijkingen worden we in de praktijk niet zo regelmatig geconfronteerd en bij gebrek aan ervaring kunnen wij deze dan ook vaak moeilijker beoordelen.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-020-0014-0/MediaObjects/12496_2020_14_Fig2_HTML.jpg

Het boek ‘Mondslijmvliesafwijkingen. Handboek voor de praktijk.’ van prof. dr. Isaäc van der Waal voorziet in dit probleem door met aan de praktijk ontleende beelden een overzicht te geven van de diagnostiek en de behandeling van veelvoorkomende mondslijmvliesafwijkingen voor gebruik naast de behandelstoel.

Het boek is ingedeeld op basis van de klinische presentatie van de afwijkingen. Dat betekent dat je op basis van wat je in de mond ziet snel uitkomt bij het juiste hoofdstuk. Zo zijn er hoofdstukken over witte, witrode en rode afwijkingen en ook hoofdstukken met als titel ‘Ulceraties’,

‘Tandvleesaandoeningen’ en ‘Tongafwijkingen’.

In het eerste hoofdstuk geeft de auteur een aantal praktische tips hoe je zelf een goed mondonderzoek doet en hoe en naar wie je moet verwijzen. Niet onbelangrijk is de aanbevolen tijdstermijn die je daarbij in acht neemt en wat je aan de patiënt vertelt. Wat dat laatste betreft is het vooral belangrijk om een neutraal antwoord te geven als de patiënt vragen heeft over de ernst van de afwijking.

In de volgende hoofdstukken behandelt Van der Waal de afwijkingen op basis van je waarnemingen.. Als je in de mond van een patiënt een zwelling aantreft, blader je naar hoofdstuk 6 (‘Zwellingen van de weke delen en de daarin gelegen speekselkliertjes’) en zoek je de bijpassende afbeelding. Vervolgens lees je dan over de etiologie, de klinische aspecten en mogelijke behandelingen. De vele duidelijke (en veelal eigen) foto’s maken dat je vrijwel altijd bij de juiste afwijking terechtkomt, daar zeer ter zake geïnformeerd wordt hoe vervolgens te handelen en daar ook leest of en naar wie je de patiënt het beste kan verwijzen.

Tot slot staat achterin het boek een verwijzing naar een site van uitgever Springer waarop zeer veel duidelijke patiënt-informatie beschikbaar is om uit te printen en aan de patiënt mee te geven. Al met al een buitengewoon praktisch handboek dat je misschien niet direct aan de stoel, maar wel onder direct handbereik moet hebben liggen. (Teun Domburg)

Titel: Mondslijmvliesafwijkingen. Handboek voor de praktijk
Auteur: prof.dr. Isaäc van der Waal
Omvang: 196 pagina’s
ISBN: 9789036824019
Prijs: € 44,99
Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.