Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mondmaskerfabriek geeft vluchtelingen een kans | TP Podcast

Fleur Bakker runt naast drie restaurants een mondmaskerfabriek in Arnhem. Haar missie: mensen met een vluchtelingenachtergrond een kans bieden en de mond- maskers zo duurzaam mogelijk produceren in eigen land. Sander Loos ging op bezoek bij Fleur in Arnhem.

Luister mee via Spotify!

De Mondmaskerfabriek in Arnhem leverde vorig jaar nog 48 miljoen mondmaskers aan het ministerie van VWS. Het was aan het begin van de Corona pandemie en in de gezondheidszorg dreigde een tekort aan gecertificeerde mondmaskers. In samenwerking met VWS en een aantal sponsors slaagden de drie oprichters van  de Mondmaskerfabriek er in om twee productiemachines te kopen in China.

Een gouden idee leek het, op meerdere fronten; zo zou het een oplossing kunnen zijn voor het tekort aan mondmaskers, het leverde een bijdrage aan het terugdringen van de ecologische footprint door in Nederland te produceren, en de mondmaskers werden geproduceerd door nieuwkomers met een vluchtelingenachtergrond ter voorbereiding op toetreding tot de arbeidsmarkt. Drie vliegen in een klap.

Maar nu blijkt een groot deel van de aan het ministerie geleverde mondmaskers nooit uitgeleverd te zijn aan de zorg. Dozen met maskers liggen nog altijd ergens opgeslagen zonder dat duidelijk is wat er mee gaat gebeuren. Het ministerie van VWS heeft meer dan genoeg maskers liggen en dus is de Mondmaskerfabriek zijn enige klant kwijt. Betekent dit het einde van een bijzonder project?

Sander Loos reed naar Arnhem en sprak daar met een van de directeuren van de fabriek, Fleur Bakker. Luister via onderstaande link naar het gesprek met Fleur Bakker.


Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.