Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Man mijdt controle 27 jaar lang: tandarts ontdekt ameloblastoom

Een Britse man wist maar liefst 27 jaar lang de tandarts te ontlopen. Toen de patiënt uiteindelijk bij de tandarts kwam, deed die een verschrikkelijke ontdekking. In de kaak van de 51-jarige man werd een tumor ter grootte van een vuist aangetroffen.

 

Uit röntgenfoto’s bleek dat de man een zogenaamde ameloblastoom had. Dat is een zeldzame, goedaardige tumor die in de onder- en bovenkaak kan voorkomen. Zonder behandeling kan de kaak fors gaan zwellen.

Normaal groeit een dergelijke tumor erg traag. Maar omdat de Brit al heel lang geen tandarts had bezocht, was er een gezwel ter grootte van een vuist ontstaan. Aan News.com.au laat zijn vrouw weten dat de tandarts nog nooit zoiets had gezien. “De röntgenfoto toonde een gigantische schaduw, een zwart gat in het midden van zijn gezicht.”

Uit angst voor de tandarts had de man bijna 30 jaar lang de tandarts ontlopen. Toen hij op een dag wakker werd met bloed op zijn kussen en zijn adem steeds meer begon te stinken, overtuigde zijn vrouw hem toch eens te gaan. “Toen hij vertrok, zag hij lijkbleek. Maar ik dacht dat de problemen te wijten waren aan dat hij zijn tanden niet goed poetste.”

Kaakprothese

Na de ingreep kreeg de man een kaakprothese. Omdat hij daar niet goed op reageerde, moest hij zes spoedoperaties ondergaan om zo de infecties en complicaties aan te pakken. “Eten en drinken lukt hem nog niet. Zijn tong is zo opgezwollen dat hij zelfs moeilijk kan ademen. Het ziet ernaar uit dat hij nooit meer zal kunnen werken”, vertelt zijn vrouw.

Een nieuwe kaaktransplantatie staat op de planning. Daarbij zal bot uit het been van Wilkonson gebruikt worden om de kaak te herbouwen.

Bron: de Telegraaf

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.