TandartsPraktijk nr. 5, 2021

  Van student naar starter | De doe-het-zelf digitale wax-up | Ontspannende bezigheden naast een veeleisend vak | Hoe begin je met dentale fotografie | Peri-implantaire reiniging: een nieuwe invalshoek | Monique Danser over de problematiek rond parodontitis | TP Kennistoets 2021-5 Verdoven in een notendop

  TP Kennistoets 2021-5 Verdoven in een notendop

  Een TP Kennistoets is gekoppeld aan één artikel/thema. Accreditatie: Q-keurmerk® en 1 KRT-punt.

  A-Team

  Eerst wikken en dan pas prikken. Dat is de boodschap die auteur Johan Aps ons in dit nummer meegeeft in zijn artikel over lokale anesthesie. Verdoven is voor ons allemaal zo’n routineklus geworden dat we weleens vergeten na te denken over welke vloeistof we gebruiken, waar we verdoven en hoe we verdoven.

  Matrixsysteem voor frontvullingen | TP test

  De Unica matrix van het Zwitserse Polydentia is een welkome aanvulling op de al bestaande matrixsystemen voor frontvullingen. De introkit die wij gebruikten wordt geleverd met 35 Unica matrices, 120 wiggen in verschillende maten, een spuitje resin met daarbij 7 aanbrengtips en een handige forceps om na uitharding de matrix eenvoudig te kunnen verwijderen.

  Niet buitenspel

  Onlangs ontstond enige ophef over de Visienota Orthodontist 2025. De tandarts algemeen practicus zou hierin buitenspel gezet worden en nog maar zeer beperkt orthodontie mogen uitoefenen. Een onjuiste en ook niet-wenselijke interpretatie.

  Van student naar starter

  Starten als tandarts? Het bekende afvinklijstje met startersmogelijkheden (zzp’er, loondienst, praktijk overnemen, vrije vestiging) vindt nog amper weerklank in de praktijk. Wie start, doet dat als zzp’er. De coronacrisis lijkt niet te hebben geleid tot een noemenswaardige omslag, de veranderingen in de wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties) zorgen wel voor enige onrust. TP luistert naar de actuele stand van zaken in de wereld van student en starter.

  De doe-het-zelf digitale wax-up

  Voor het uitvoeren van een esthetische ingreep kan de tandarts een diagnostische wax-up en mock-up gebruiken om zowel de patiënt als zichzelf inzicht te geven in het mogelijke eindresultaat. Dit brengt in een vroege fase van de behandeling echter aanvullend veel kosten voor de patiënt met zich mee. De wax-up kan sneller en goedkoper door het gebruik van gratis 3D-software.

  Ontspannende bezigheden naast een veeleisend vak

  Tandarts Ruud Waanders ziet op verschillende punten parallellen tussen zijn tandheelkundige werk, zijn grote passie wielrennen, zijn werk in Kenia en zijn nieuwe hobby vliegen. Voor alle vier geldt dat een goede voorbereiding en zorgvuldigheid voorop moeten staan, vindt hij, maar ook dat je altijd een plan B moet hebben.

  Hoe begin je met dentale fotografie?

  In praktijken liggen camera’s vaak te verstoffen in een kast: te veel knopjes, te zwaar of lastig te bedienen. We weten allemaal dat het maken van foto’s belangrijk is, maar de praktijk is anders. Wil je een frisse start maken met een nieuwe camera, dan zijn dit de keuzes.

  Peri-implantaire reiniging: een nieuwe invalshoek

  Met de toenemende hoeveelheid implantaten die geplaatst worden, introduceren we steeds vaker een potentieel probleem in de mond van de patiënt: peri-implantaire ontstekingen. Het arsenaal aan oplossingen voor dit probleem wordt frequent uitgebreid. Aan de hand van casuïstiek wordt een alternatieve benadering van van peri-implantaire reiniging besproken.

  Acryl in mijn mond

  Mocht je plotseling een snijtand verliezen en ter vervanging een plaatje nodig hebben, dan was het afgelopen jaar niet de beste tijd om de prothese te laten maken en plaatsen. Het overkwam mij.

  Monique Danser over de problematiek rond parodontitis

  Monique Danser is bestuurslid van de European Fédération for Periodontology en probeert sinds jaar en dag aandacht te creëren voor parodontologie. ‘We moeten bij de kinderen beginnen.’

  Invloed van de orale status op de algemene gezondheid van ouderen

  Het aantal ouderen dat hun natuurlijke gebit tot op hoge leeftijd behoudt, neemt snel toe. Eerder onderzoek heeft gesuggereerd dat het behoud van een natuurlijk gebit een gunstige invloed kan hebben op de algemene gezondheid. Het doel van het onderzoek beschreven in dit proefschrift was dan ook om het verband te bepalen tussen de orale status en de algemene gezondheid van ouderen (75+).

  Verdoven in een notendop + TP Kennistoets

  Welk anestheticum gebruikt u? Welke concentratie aan vasoconstrictor gebruikt u? Is het niet gewoon een routine om lokale anesthesie toe te dienen? Waarom lukt het dan bij sommige patiënten blijkbaar niet of toch zeer moeilijk? Op deze vragen en nog enkele meer volgen hierna antwoorden.

  Van puzzel naar maatwerk | TP BOEKKEUZE

  Nu eens geen boek met stappenplannen en behandelprotocollen. Geen technische handleiding. Dit boek van orthopedagoog Henk Algra gaat over patiënten, of liever nog: over mensen. Bijzondere mensen. Mensen met een verstandelijke handicap en/of een autismespectrumstoornis.

  Schone handen

  Desderman Care is door fabrikant Schulke toegevoegd aan de lijn van handdesinfectiemiddelen.

  Ergonomische mondspiegels

  Hahnenkratt heeft een nieuwe mondspiegel toegevoegd aan haar Blackline-serie: de Ultra Micro Flex.

  3D-printer

  De 3D-printer van het 50-jarige Planmeca, de Planmeca Creo C5, is ontworpen om aan de stoel te kunnen gebruiken.

  UV-luchtreiniger

  De RT Vision Air300 is een in Nederland ontworpen desinfectie-unit die de lucht reinigt door middel van UV-straling.

  Draadloze obturatie

  De draadloze elements IC is het nieuwe endovulsysteem van fabrikant Kerr. Het combineert downpack met backfill, dus een ‘handstuk’ om de aangebrachte guttapercha te verwarmen (downpack) en een ‘handstuk’ om het kanaal af te vullen met verwarmde GP.

  TandartsPraktijk nr. 5, 2021 | Bekijk de inhoud

  Van student naar starter | De doe-het-zelf digitale wax-up | Ontspannende bezigheden naast een veeleisend vak | Hoe begin je met dentale fotografie | Peri-implantaire reiniging: een nieuwe invalshoek | Monique Danser over de problematiek rond parodontitis | TP Kennistoets 2021-4 Verdoven in een notendop

  KennisVRAAG Lokale anesthesie in de tandheelkunde TP Kennistoets 2021-5

  In TandartsPraktijk 5-2021 heeft u het artikel Verdoven in een notendop kunnen lezen. Test uw kennis over dit onderwerp met de volgende meerkeuzevraag.