Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van puzzel naar maatwerk | TP BOEKKEUZE

Nu eens geen boek met stappenplannen en behandelprotocollen. Geen technische handleiding. Dit boek van orthopedagoog Henk Algra gaat over patiënten, of liever nog: over mensen. Bijzondere mensen. Mensen met een verstandelijke handicap en/of een autismespectrumstoornis.

In de afgelopen vijftien jaar kreeg Algra de kans honderden bijzondere patiënten, hun begeleiders en behandelaren te observeren in de behandelkamer. Op basis van zijn waarnemingen verdeelt Algra in de inleiding van zijn boek bijzondere patiënten globaal in drie groepen:

  • Patiënten die baat hebben bij patronen. Zij vragen de behandelaar bij wijze van spreken ‘Klopt het wel?’, waardoor de behandeling minder persoonsafhankelijk is.
  • Andere patiënten die juist houvast aan de persoon van de behandelaar ontlenen.
  • En er zijn patiënten die vooral bang zijn voor controleverlies.
Op deze drie groepen gaat Algra uitgebreid in om zijn inleiding af te sluiten met tien aandachtspunten bij de behandeling van bijzondere patiënten. Maar het belangrijkste deel van het boek is gewijd aan twintig casussen. De opbouw is daarbij consequent en helder. Iedere casus begint met de patiëntkenmerken, de behandelkwesties en de hoofdpersonen. Van binnenkomst in de wachtkamer tot aan het einde van het bezoek beschrijft Algra wat er gebeurt in de interactie tussen patiënt, begeleider en zorgverlener. Iedere casus wordt afgesloten met een analyse en een ‘take home message’.

Algra is er uitstekend in geslaagd om een aangenaam leesbaar werk af te leveren waarin de glimlach altijd in de buurt is. Bijvoorbeeld daar waar hij verslag doet van de behandeling van Hadil door preventie-assistente Nora.

“Nora zegt: ‘Nu gaan we tellen.’ Daarop reageert Hadil met: ‘lk moet poepen.’ Om dat te onderstrepen, probeert hij een wind te laten. ‘Vijf tellen, dan klaar.’ zegt Nora. ‘Ben jij de baas?… Ik ga jou weggooien.’ Is de reactie van Hadil.”

Een mooi en goed geschreven boek, zeker niet alleen voor behandelaren in de bijzondere tandheelkunde maar voor iedere tandarts die met mensen werkt, bijzondere of minder bijzondere.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-021-0056-y/MediaObjects/12496_2021_56_Fig7_HTML.jpg
Titel Van puzzel naar maatwerk
 Auteur Henk Algra
Omvang 192 pagina’s
ISBN 9789085621713
Prijs € 29,95
Uitgever Prelum
Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 5, 2021.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.