Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Water voor een gezond gebit later + TP Kennistoets

Dien Gambon
Gebitten van jongeren, vooral tieners, zijn de afgelopen jaren verslechterd. Er is meer aandacht nodig voor het voorkomen van gaatjes en erosieve gebitsslijtage. Twaalf procent van de jeugd heeft overgewicht. Veel voedingsmiddelen bevatten (toegevoegde) suikers. Aandacht voor gezonde voeding en meer bewegen is noodzakelijk. De voedingsmiddelenfabrikanten spelen hierop in. Nieuwe producten zien het licht, waaronder ook tal van watervarianten. De consument raakt in verwarring: gezond of niet? Daarover valt wel wat te vertellen. Maar het juiste antwoord is: drink kraanwater: een prima dorstlesser, gezond en goedkoop!
Premium

TP Kennistoets 2019-6 Water voor een gezond gebit later | 10 vragen

Bij dit artikel is een TP Kennistoets verschenen met 10 vragen |
Accreditatie: Q-keurmerk® en registratie 1 KRT-punt

Deelname is gratis voor abonnees op TandartsPraktijk en BSL Tandarts Totaal.


Water houdt je fit en gezond. 55-60% van ons lichaam bestaat uit water. Water is cruciaal voor de opname van voedingsstoffen, de uitscheiding van afvalstoffen en de regeling van de temperatuur van je lichaam. Te weinig water geeft dorst en zorgt voor een licht gevoel in je hoofd, een verminderde concentratie en hoofdpijn. Een paar dagen zonder eten gaat nog wel, maar een paar dagen zonder water geeft grote gezondheidsproblemen. Organen hebben water nodig om te functioneren; voorts is water noodzakelijk om de vochthuishouding van het lichaam op peil te houden. Na 2 dagen zonder water kunnen er spierkrampen ontstaan en kan je verward raken. Uiteindelijk zullen de organen na 3-5 dagen een voor een uitvallen, waardoor je overlijdt. Drinken is dan ook van levensbelang.

Per dag verliezen we zo’n 2 liter aan vocht. Dit vindt plaats door de uitscheiding van urine, de ontlasting, de ademhaling en transpiratie. Uit voeding haal je ongeveer 1 liter vocht, daarnaast is het aan te bevelen per dag 1 à 1,5 liter water, koffie of thee te

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 6, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.