Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat weet u van lachgassedatie? + TP Kennistoets

Dien Gambon
Het gebruik van lachgas in het uitgaanscircuit met de daarbij voorkomende excessen en ongelukken zorgt voor vragen en onrust bij onze patiënten, terwijl lachgassedatie bij angst voor tandheelkundige behandeling en/of onvoldoende medewerking juist uitkomst biedt. Het middel zelf krijgt een ongecontroleerde, ongeleid-projectielreputatie terwijl in wezen niet het middel, maar de oneigenlijke, onwetende gebruikers dat ongeleide projectiel zijn. Onterecht als u weet aan wat voor voorwaarden moet worden voldaan om een (lichte) inhalatiesedatie toe te passen. Wat weet u van lachgassedatie?
Premium

Lachgas is een kleurloos, heel licht zoetig ruikend gas. Lachgas voor industrieel gebruik bestaat uit 100% lachgas. Lachgas is een anorganisch, weinig oplosbaar gas en wordt via de longen opgenomen in het bloed. Het bindt zich niet aan hemoglobine. Zodra de inname stopt, verdwijnt lachgas zeer snel uit het lichaam. Door een besluit van het Europese Hof valt lachgas sinds juli 2016 onder de Warenwet. De controle en handhaving van de verkoop van lachgas ligt bij de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)1. Aan de hand van een risicoanalyse door het RIVM werd eerder gesteld dat er geen aanwijzingen waren voor een ernstig gezondheidsrisico en was er geen reden voor handhavend optreden door de NVWA op grond van de Warenwet. Verkoop, handel, bezit en gebruik van lachgas zijn op dit moment dus niet strafbaar. Hierbij is echter geen rekening gehouden met de setting waarin lachgas wordt gebruikt en de mogelijke risico’s bij combinatiegebruik.

Op straat of in het uitgaanscircuit zien we jongeren lachgas vanuit een ballon inademen, wat direct een korte, sterke roes veroorzaakt. De euforie en het dronken gevoel kunnen leiden tot roekeloos en bizar gedrag en een straat vol slagroompatronen en ballonnen (afbeelding 1). Je kan lacherig worden en als

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 9, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.