Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat is úw motivatie?

Teun Domburg
Hoofdredacteur TP
Voor u ligt de laatste TP van 2019, verschenen in een van de drukste periodes van het jaar die veelal niet alleen allerlei privéverplichtingen met zich meebrengen, maar ook beroepsmatig een drukke agenda kennen. Patiënten willen bepaalde behandelingen nog voor het einde van het jaar uitgevoerd zien, contracten met verzekeraars moeten worden afgesloten, de boekhouding moet worden afgerond, noem maar op.
Premium
Maar het zou ook een periode moeten zijn waarin je terugblikt op het voorbije jaar en vooruitkijkt naar het nieuwe. Ging 2019 zoals u had verwacht? Heeft u ook plezier uit uw werk gehaald? Heeft u de vakverdieping gevolgd die u voor ogen had bij de start van het afgelopen jaar? Heeft u meer of minder omgezet dan begroot?
Natuurlijk evalueer je ook de praktijkorganisatie (waarin je mede je medewerkers betrekt) en maak je op basis daarvan plannen voor 2020. Ga ik het volgend jaar weer zo doen, of ga ik dingen toch anders aanpakken? En met welk doel?
Als je over deze zaken gaat nadenken kom je vanzelf op het niveau van je intrinsieke motivatie. Waarom oefen ik dit vak uit? Waarom heb ik voor dit beroep gekozen? Wat is eigenlijk mijn motivatie waarom ik dit drie, vier of vijf dagen per week doe? Ligt mijn motivatie bij het verlenen van zorg aan patiënten? Of is het mijn uitdaging om een zo efficiënt mogelijke praktijk te voeren? Misschien is uw motivatie eigenlijk helemaal niet aan het werk gerelateerd, maar wilt u gewoon de trein rijdend houden vanwege financieel aangegane verplichtingen, gezin, gewoonte en vul verder zelf maar in.
Maken deze automatismen u een slechtere of andere tandarts? Bekend is dat gemotiveerde mensen betere resultaten behalen dan degenen die dat niet zijn. Zij krijgen energie van hun werk. Een gebrek aan motivatie kost energie en kan zelfs leiden tot een burn-out.
Misschien zijn de drijfveren om tandarts te willen
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 10, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.