Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Suïcidale tandartsen?

dr. Frank Heynick
In de VS hoor je af en toe dat tandartsen en artsen de hoogste zelfmoordcijfers van alle beroepen hebben. Maar waarop is dit gebaseerd?
Premium

In de archieven van de New York Times zijn alle 13 miljoen artikelen opgeslagen die ooit verschenen zijn sinds de oprichting van de krant 166 jaar geleden. Bij het online zoeken door de archieven op het trefwoord ‘dentist’ viel mij op hoe vaak ik berichten tegenkwam met koppen als:

Dentist Ends Life by Gas
Head of Dental Company, Ill., Takes his Life
Dentist And Wife Suicides Together
Fearing Insanity, Dentist Kills Self
Romantic Suicide of a Dentist

In de periode tussen 1871 en 1949 waren 70 van zulke artikelen gepubliceerd. Als absoluut getal is dat op zich niet erg veel. Maar het vormde zonder meer de grootste ‘categorie’ van berichten over tandartsen.

Liefdesverdriet

Meestal worden alleen de eerste paar regels van archiefartikelen getoond. Dus zijn niet alle details van alle 70 gevallen te achterhalen. Van de 43 gevallen waar over de manier van zelfdoding werd bericht, was in 15 gevallen het inhaleren van een overdosis narcosemiddel de doodsoorzaak; in 5 andere het zichzelf toedienen van gif of een overdosis morfine. In 15 gevallen schoot de tandarts zichzelf dood. Onder de andere doodsoorzaken: met behulp van een mes, door ophanging, door verdrinking.

In 22 van alle gevallen was de vermoede aanleiding tot zelfmoord in

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.