Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sinusbodemelevatie via crestale opening + TP Kennistoets

Irfan Abas
Ten behoeve van implantatie kan het nodig zijn de kaak te verbreden of te verhogen. Door pneumatisatie van de sinus maxillaris kan vooral in de zijdelingse delen van de bovenkaak een kaakholte-ophoging noodzakelijk zijn teneinde de implantaten in voldoende hoog bot te kunnen plaatsen. Hierbij wordt het membraan van Schneider van de sinusbodem losgemaakt en naar coronaal verplaatst (de sinusbodemelevatie), zodat daar een gedeeltelijk lege ruimte ontstaat. Deze holte kan gevuld worden met botpartikels zodat er bot in de sinusholte kan groeien. Het omhoog brengen van dit membraan kan op twee manieren: via lateraal (besproken in TP februari 2018) of via een crestale benadering. Deze laatste zal ik hieronder bespreken, alsmede een nieuwe, innovatieve techniek, die ik middels een tweetal casus uitvoerig zal beschrijven.
Premium

Dentale implantologie is een goede behandelmethode om verloren gegane elementen te vervangen door prothetische voorzieningen op kunstwortels (het tandheelkundig implantaat) te plaatsen. Een nadeel van het verwijderen van de oorspronkelijk tand of kies is dat er resorptie optreedt van het alveolaire bot. Hierdoor kan soms een kaakverbreding of verhoging nodig zijn voordat je een implantaat kunt plaatsen.

In de zijdelingse delen van de bovenkaak zit boven de radices van gemiddeld de eerste of tweede premolaar tot de tweede molaar de sinus maxillaris. Dit is een anatomische structuur die verbonden is met de neusholte en een mogelijke functie heeft bij de resonantie van de stem, die verbinding heeft met de reukorganen en de schedel lichter maakt.1 In de sinus maxillaris bevindt zich een vlies, genaamd het membraan van Schneider. Als een element in deze regio wordt verwijderd, kan de kaak niet alleen in hoogte slinken, maar kan de sinus maxillaris zich ook uitbreiden naar caudaal. Dit heet pneumatisatie van de sinus. In de situatie dat er minder dan

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.