Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Postprothetische chirurgie

Olaf Veth M.S.
Dr. Renske Thomas
In de onbetande onderkaak wordt een implantaatgedragen prothese al vele jaren met succes toegepast. Deze prothese kan zowel vast als uitneembaar zijn. Ondanks de voorspelbaarheid van deze implantologische behandeling komen er toch met enige regelmaat complicaties voor. Implantaatverlies en peri-implantitis zijn voor velen van ons bekende problemen. Tijdens de planning en de behandeling van een sterk geslonken kaakwal kunnen de nodige zaken (soms ook achteraf) ongewenst uitpakken. In onderstaand artikel bespreken we de behandeling van een patiënte die pijn heeft bij het reinigen van de implantaten onder een vaste suprastructuur in haar onderkaak. Ook zijn verdiepte pockets aanwezig rondom de implantaten.
Premium

Een absolute voorwaarde voor implantologisch succes is dat de indicatiestelling bij een patiënt juist is. De patiënt moet zo nodig op de juiste wijze voorbehandeld worden. Als de behandeling en de planning op correcte wijze worden uitgevoerd, de patiënt goed wordt geïnstrueerd en er een adequaat nazorgtraject is, dan is de uitkomst van de behandeling voorspelbaar. In de hier beschreven casus is bij de preprothetische planning geen rekening gehouden met het belang van aangehechte gingiva rondom implantaten. Tevens zijn de implantaten zodanig in de kaakwal geplaatst dat als directe consequentie de vorming van pseudopockets optrad.

Deze casus deel ik graag met u omdat er veel leermomenten uit te distilleren zijn. Het keer op keer beoordelen van ons handelen en feedback geven (en/of krijgen) op de uitkomst van een behandeling geeft ons handvatten voor

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.