Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Palatumbeet Dat los je samen op!

Joris Peijs
Tong Xi
Het gebruik van 3D-technologieën spelen een steeds belangrijkere rol in de mondzorg, vooral in het kader van complexe multidisciplinaire behandeling. Bij het behandelen van een traumatische palatumbeet is goede klinische inzicht in de occlusie, kaakrelatie en harmonie van het gelaat noodzakelijk om een voorspelbaar behandelresultaat te bereiken.
Premium
Palatumbeet is een tandheelkundig probleem dat in toenemende mate bij steeds jongere patiënten wordt gezien. Tandartsen komen in de dagelijkse praktijk steeds vaker dit probleem tegen, vaak in combinatie met een malocclusie, gebitsslijtage, parafuncties en dysgnathie. Vanwege de palatumbeet zijn de boven- en onderincisieven vaak versleten. Het opbouwen van de incisale slijtage is uitdagend omdat er weinig verticale ruimte aanwezig is door de palatumbeet en er veel occlusale belasting op de vervaardigde restauraties komt. Mede door deze factoren is het in veel gevallen ook uitdagend om een voorspelbaar en duurzaam behandelresultaat te bereiken. Vaak is een multidisciplinaire behandeling samen met een orthodontist en MKA-chirurg nodig om problemen op het gebied van tandvorm, occlusie en kaakrelatie in één behandelplan op te lossen. 3D digitale technologieën spelen een steeds belangrijkere rol in de diagnostiek, behandeling en follow-up van deze groep patiënten.

Casusbeschrijving

Een 32-jarige man had sinds zijn puberteit een palatumbeet. Hij is niet eerder orthodontisch behandeld. Zes jaar geleden heeft zijn nieuwe tandarts de palatumbeet en een afnemende beethoogte bij hem aangekaart en adviseerde de tandarts hem een behandeling van orthodontie en beetverhoging. Patiënt wilde in eerste instantie afwachten. Hij had immers geen klachten. Twee jaar daarna is de 12 deels gefractureerd, vermoedelijk door zijn palatumbeet en de ongunstige occlusale belasting. De 12 is tweemaal opgebouwd door zijn tandarts met composiet maar de composietrestauratie brak telkens na een jaar af. Na een uitgebreid gesprek met zijn tandarts, is hij doorverwezen naar de afdeling orthodontie van het Radboudumc. Hij presenteerde zich
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2022.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.