TandartsPraktijk nr. 2, 2022

    Mislukt er echt nooit iets? | Palatumbeet Dat los je samen op! | Solist aan de stoel | Apparatuur die alles kan? | Composiet, wat kan er niet? | De socket shield-techniek | TP Kennistoets 2022-2 Immediaat implanteren – De socket shield-techniek

    Sander Loos

    Mislukt er echt nooit iets?

    De sociale media zijn niet meer weg te denken uit ons tandartsenbestaan. Noem ze maar op: Facebook, Linkedin, Instagram, Twitter… overal zie ik tanden voorbij komen. Voor TikTok ben ik te oud, dus hoe hoog het gebittengehalte daar is weet ik niet. Tussen de posts over katten, pasgeboren baby’s, vakantiepret, dronken mensen en vooral Covid zin- en onzin van wappies en anti-wappies komt regelmatig een geslaagde tandheelkundige behandeling langs.

    Getest door het TP-team

    Zes tandartsen-algemeen practici kijken in de eigen praktijk naar het gebruiksgemak van nieuwe producten en het resultaat van een behandeling daarmee. Dit TP-team vergelijkt met wat de fabrikant belooft en doet verslag.

    Palatumbeet Dat los je samen op!

    Het gebruik van 3D-technologieën spelen een steeds belangrijkere rol in de mondzorg, vooral in het kader van complexe multidisciplinaire behandeling. Bij het behandelen van een traumatische palatumbeet is goede klinische inzicht in de occlusie, kaakrelatie en harmonie van het gelaat noodzakelijk om een voorspelbaar behandelresultaat te bereiken.

    De doos van Pandora

    Eén van de meest kenmerkende eigenschappen van de mens is het maken van een puinhoop. Overal waar hij komt, verstoort hij de orde en laat hij rommel achter. Volgens de tweede wet van de thermodynamica tendeert elk geordend systeem naar chaos. Hoe meer we streven naar strikte orde en regels, des te groter is het verval naar wanorde en onzekerheid. Daarom moeten we voortdurend het tij blijven keren door met regelmaat een grote opruiming te houden.

    Solist aan de stoel

    De mondzorgverlening wordt steeds complexer, de groepspraktijk lijkt daarvoor de aangewezen plek. Komt er sleet op het model van de solopraktijk? Vier doorgewinterde solisten over de voor- en nadelen, de misverstanden en de valkuilen. ‘Een eenling heb ik me nooit gevoeld.’

    Bekwaam en bevoegd (1)

    Tot het normale werk van de tandarts behoort het verrichten van zogenoemde voorbehouden handelingen. Dit zijn handelingen die zekere risico’s met zich meebrengen, en die alleen zelfstandig mogen worden verricht door personen die een in de wet aangeduid beroep uitoefenen, waarvan de wet BIG in artikel 36 regelt welke beroepsbeoefenaar zelfstandig bevoegd is om die handelingen uit te voeren.

    Apparatuur die alles kan?

    In 1992 studeerde ik af aan het ACTA in Amsterdam. Ik vond orthodontie altijd al leuk maar algemene tandheelkunde ook en kon daarom nog geen keuze maken. Ik belandde als medewerker bij een tandarts in Amsterdam die graag kroon- en brugwerk deed. Hij wist dat ik geïnteresseerd was in orthodontie en vroeg aan mij op een dag: ’Hé Wijnand, jij vindt orthodontie toch leuk? Kun jij niet een molaar voor mij oprichten, dan kan ik daar een mooie brug maken’. bijna geen dag voorbij dat ik niet aan haar en de

    Pensionado’s en professionals aan de Costa Blanca

    ‘s Morgens in de stoel, ’s middags op het strand. Voor veel patiënten van Adjan van Bergeijk en Bert Bruggeman is dat het patroon van een bezoek aan de Clinica Dental Albir aan de Costa Blanca. Door de internationale gemeenschap daar kunnen de twee Nederlanders de tandheelkundige landkaart van Europa uittekenen. ‘Noren bijvoorbeeld hebben vieze monden.’

    Hartstochtelijk gebit

    Van een ijsrace in Chamonix naar een hartstochtelijk optreden van een van ’s werelds beroemdste zangers. Die stap blijkt snel gezet, maar de volgende lijkt heiligschennis. Mögen we - postuum - het gebit van Jacques Brel behandelen? DBDD begeeft zich, met esthetisch tandarts Eline Veen, op glad ijs.

    Composiet, wat kan er niet?

    Wanneer een ontbrekend element vervangen wordt, gaat de voorkeur vaak uit naar een vaste voorziening. Tegenwoordig willen we steeds meer non-invasieve en weefselbesparende alternatieven zoeken en toepassen voor zowel conventionele als implantaatgedragen vaste voorzieningen. Fiber-Reinforced Composite Fixed dental prostheses is een voorbeeld van zo’n alternatief.

    Hardloper in de tandheelkunde

    Bregje Smits doet al sinds haar vijftiende aan hardlopen en in oktober 2021 won ze bij de vrouwen de marathon van Eindhoven. Dat was een verrassing voor haar, net als het prijzengeld van duizend euro. Een welkom bedrag voor een student tandheelkunde.

    Met rechte rug je pensioen halen?

    Versleten schouders, rugklachten, polsen en vingers die niet meer mee willen doen: 65 procent van de tandartsen en 90 procent van de mondhygiënisten krijgt last krijgt van fysieke problemen. Slechts zestig procent van de tandartsen haalt werkend de ‘eindstreep’ van het pensioen. Tandarts en ergonoom Marc Visser en Amber Denekamp, ergonoom en arbeidsdeskundige, herkennen het beeld.

    De socket shield-techniek + TP Kennistoets

    Elke implantologische behandeling is weer een nieuwe uitdaging om een esthetisch fraai en biomimetisch resultaat te behalen. De complexiteit zit met name in het behalen van een goede lange termijn-prognose, waarbij veranderingen van hard- en soft-tissue uitblijven. De socket shield-techniek geeft de implantologie een grote mate van voorspelbaarheid en reproduceerbaarheid in de esthetiek.

    Shared decision making in de tandartspraktijk

    ‘Om het belang van goed en volledig informeren van de patiënt te onderstrepen, sluit de KNMT zich aan bij de landelijke campagne Samen Beslissen. Deze campagne is een initiatief van het programma Uitkomstgerichte Zorg. Dit programma zet zich in voor meer inzicht in zorguitkomsten en voor meer samen beslissen. De campagne is in september 2021.

    Een stralende lach

    Lachen is gezond, maar vooral voor of na een bezoek aan de tandarts. Niet tijdens, zou je denken. Toch is niet alleen voor kinderen afleiding tijdens een behandeling een goed idee. Het wordt wel lastig als de tandarts erbij zegt: niet lachen. En zo ja, alleen met je mond in een ongewijzigde stand.

    TP Kennistoets 2022-2 De socket shield-techniek

    Een TP Kennistoets is gekoppeld aan één artikel/thema. Accreditatie: Q-keurmerk® en 1 KRT-punt.

    KennisVRAAG De socket shield-techniek TP Kennistoets 2022-2

    In TandartsPraktijk 2-2022 heeft u het artikel De socket shield-techniek kunnen lezen. Test uw kennis over dit onderwerp met de volgende meerkeuzevraag.

    Pdf TandartsPraktijk 2-2022

    Hieronder kun je TandartsPraktijk nr. 2-2022 lezen als doorbladerbare pdf. Wil je de online artikelen liever als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn met een TandartsPraktijk-abonnement.