Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Over de heg kijken naar het gras van de buren

Teun Domburg
Hoofdredacteur TP
De verplichte nascholing voor tandartsen is vorig jaar voorlopig alweer uitgesteld. Een gemiste kans. We zijn intussen een van de laatste beroepsgroepen in de zorg voor wie deze verplichting nog niet bestaat. Voor herregistratie in het BIG-register is op dit moment alleen werkervaring een wettelijk vastgestelde eis. Gelukkig voelen de meesten van ons toch wel het belang van regelmatige bij-/nascholing en is er een ruim aanbod voorhanden. Je kan iedere week wel naar een congres of een cursus.
Premium

Bij- en nascholing is echter niet ‘van belang voor de meesten van ons’, maar ‘een verplichting voor ons allen’, gelet op het vertrouwen dat onze patiënten in onze zorgverlening moeten mogen stellen en zij ons daarop moeten mogen aanspreken. Het verplicht stellen van de nascholing staat dus niet ter discussie, maar de organisatie en de uitvoering ervan stagneert bij voortduring.

Me afvragend hoe zulke nascholing in de diverse buitenlanden plaatsvindt, stuitte ik op de Oral Reconstruction Foundation (ORF), die eind april een symposium in New York organiseert. Deze van oorsprong Zwitserse stichting is in 2006 opgericht en is sinds 2016 geheel onafhankelijk. Zij richt zich met name op de implantologie en de hieraan gerelateerde vakgebieden. Het unieke van deze (internationaal functionerende) ORF is dat ze zich heeft ontwikkeld tot een organisatie die interdisciplinaire uitwisseling van kennis ondersteunt en stimuleert. Dat betekent dat hierin universiteiten, behandelaars, tandtechniek en industrie samenwerken met als doel de kennis van de zorgverleners ten behoeve van de patiënt op een hoger niveau te brengen.

Is zo’n vorm van samenwerking voor ons land niet ook een goed idee? Een onafhankelijke tandheelkundige organisatie die wetenschap en onderwijs bij elkaar brengt ten bate van de patiënt? Praktisch gezien zou zo’n stichting jaarlijks een groot congres kunnen organiseren waar wetenschappelijke tandheelkundige verenigingen, universiteiten, industrie en behandelaars zich presenteren en vertellen wat er aan na-/bijscholing mogelijk is.

Wij hebben zo’n ‘Foundation’ eigenlijk al meer dan honderd jaar: de NVT, die nu NWVT heet, en in

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 1, 2020.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.