Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Orofaciale pijn bij ouderen met dementie

Bohn Stafleu van Loghum
Wereldwijd lijden circa 50 miljoen mensen aan dementie en de verwachting is dat dit aantal zal stijgen. In Nederland hebben ruim 270.000 mensen de aandoening. Steeds meer ouderen behouden door betere mondzorg hun eigen dentitie tot op hoge leeftijd, dus ook steeds meer ouderen met een cognitieve beperking. Bij deze groep mensen is vaak sprake van een verminderde zelfzorg en daarmee een toegenomen kans op mondproblemen en mondpijn. De aanwezigheid van mondpijn bij ouderen met dementie is echter nauwelijks onderzocht. Daarnaast was er geen hulpmiddel voor de observatie van mond- en aangezichtspijn bij deze mensen. Dit promotieonderzoek richt zich op de diagnostiek van orofaciale pijn bij ouderen met een cognitieve beperking of dementie.
Premium
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0109-7/MediaObjects/12496_2019_109_Fig2_HTML.jpg

1 Wat was de aanleiding voor uw onderzoek?

Neuropsycholoog prof. dr. Erik Scherder is de oprichter van het Pain In Dementia Amsterdam-onderzoek, ofwel de PainDemiA-studie. Hij zocht samenwerking met collega’s van ouderengeneeskunde (VUmc), tandheelkunde (ACTA), anesthesiologie (VUmc) en ouderenpsychiatrie (GGZ InGeest), met als doel pijn bij dementie te onderzoeken. Zijn hypothese voor dit onderzoek was dat ouderen met alzheimerdementie een verlaagde pijnbeleving hebben door de atrofie van de hersenen en ouderen met een vasculaire dementie – bijvoorbeeld na een TIA – een verhoogde pijnbeleving als gevolg van de witte-stoflaesies in de hersenen. Naar orofaciale pijn was nog weinig onderzoek gedaan en naar orofaciale pijn bij dementiesubtypen zelfs helemaal niet. Daarnaast was prof. dr. Frank Lobbezoo (ACTA) betrokken bij het Europese initiatief Pain Assessment in Impaired Cognition (PAIC), met als doel een universele tool te ontwikkelen voor de diagnostiek van pijn bij mensen met een cognitieve beperking en in het bijzonder ouderen met dementie. Voor orofaciale pijn bleek nog geen geschikte observationele tool te bestaan. Scherder en Lobbezoo zochten een promovendus om orofaciale pijn bij ouderen met dementie te onderzoeken en kwamen via Ad van Andel (ACTA) bij mij terecht.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0109-7/MediaObjects/12496_2019_109_Fig3_HTML.jpg

Afb. 1 De Pain Assessment in Impaired Cognition Dental (PAIC Dental). Deze is te downloaden via https://​paic15.​com/​.

2 Wat heeft u precies onderzocht?

Binnen dit onderzoek is een observationele pijnschaal voor orofaciale pijn ontwikkeld: de Orofaciale Pijn Schaal voor Non-Verbale Individuen (OPS-NVI). Vervolgens zijn de psychometrische eigenschappen, zoals de betrouwbaarheid en de validiteit van

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 8, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.