Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Opbouwen met transparante mallen

Maarten de Beer
Gebitsslijtage is een steeds groter wordend probleem. Patiënten houden langer hun eigen tanden en de jeugd wordt blootgesteld aan allerlei erosieve voedingsmiddelen. In dit artikel toon ik de casus van een jongeman met slijtage en dagelijkse klachten, waarbij we gekozen hebben om de aanwezige gebitsslijtage te herstellen met behulp van composiet.
Premium

Begin 2018 kwam deze 31-jarige

Premium

Wilt u dit artikel lezen?

Neem Tandartspraktijk.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


 • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
 • Online de artikelen uit het magazine lezen

Al abonnee? Log dan in

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 8, 2019.

2 REACTIES

 1. Hoi Maarten, heb je deze procedure ook al eens gedaan met een hoog gevuld flowable composiet? Hoor graag je ervaring en waar ik dan het beste de gaatjes in de mal kan maken om in te spuiten(op de knobbeltop?)

  Groet Frank van der Pol, tandarts te Stellendam en bij de St. Zuidwester

  • Beste Frank,

   Ik heb een dergelijke procedure voor het front al eens gedaan met een hoog gevulde flowable (Injectable van GC). Deze methode werkt opzicht goed, maar de pasvorm van de mal is ontzettend belangrijk. In de door mij beschreven casus liepen de mallen niet volledig tot cervicaal dus eventuele overmaat kon ik eenvoudig verwijderen (vanwege de eigenschappen van het composiet). Bij een flowable is dit een stuk moeilijker en is er een grote kans dat het een smeerboel wordt. Daarom moet de mal goed aansluiten, de buurelementen afgedekt worden met teflon en eigenlijk maar 1 element per keer (of om en om) gedaan worden.
   Het is het meest ideaal om twee gaatjes te maken. Een gaatje voor de tip van de flowable spuit en een gaatje om de lucht te laten ontsnappen (om luchtbellen in het materiaal te voorkomen). Qua positie zou ik inderdaad iets van een knobbeltop kiezen, uiteraard afhankelijk van de wax-up en waar materiaal aangebracht moet worden. Ik hoop dat dit de vraag voldoende beantwoord.

   Met vriendelijke groeten,

   Maarten de Beer

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.