Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Met elkaar of tegen elkaar?

Teun Domburg
Hoofdredacteur TP
Enkele weken geleden heeft zorgverzekeraar VGZ via de media gecommuniceerd dat zij voortaan zelf implantaten centraal gaat inkopen. Tandartsen zouden te hoge kosten berekenen voor de inkoopprijzen van de implantaten. Om op de zorgkosten te besparen, heeft VGZ nu met een aantal implantaatleveranciers overeenkomsten gesloten voor het leveren van implantaten tegen een prijs die VGZ reëel vindt. Op deze manier bepaalt dus niet de behandelaar maar de verzekeraar welk implantaat voor de patiënt het beste is.
Premium

Diverse belanghebbende partijen hebben hierop al gereageerd. Beroepsverenigingen KNMT en ANT en de NVOI hebben bezwaren ingediend en ook een aantal implantaatfabrikanten hekelen het inkoopbeleid van VGZ. Laatstgenoemden zijn nu te verdelen in een groep die samenwerkt met, en een groep die zich distantieert van VGZ.

Gaat VGZ dit bij meer zorgproducten doen? Gaat VGZ magazijnen inrichten met allerlei medische spullen? Is dat de rol die een zorgverzekeraar moet spelen?

CZ meldde eerder dit jaar al dat ze nog maar 90% van de tandprothetische zorg vergoedt. De reden hiervoor is dat door de moderne apparatuur de behandelingen de tandarts minder tijd zouden kosten. Afgezien van het feit dat CZ deze ‘moderne apparatuur ‘niet bij name noemt, betekent dat ook dat investeren in nieuwe apparatuur wordt afgestraft met kortingen op de honoraria.

Bovengenoemde voorbeelden geven aan dat verzekeraars sturen op kosten, maar zich tegelijkertijd op deze manier ook bemoeien met de inhoud van de zorg. Deze manier van sturen gaat niet in overleg met de zorgverleners of hun beroepsgroepen. De overeenkomsten en besluiten worden ons hapklaar voorgelegd en het is slikken of stikken. Voor de tandartsen, maar uiteindelijk ook voor de patiënten. Op deze manier zullen beide groepen de zorgverzekeraars steeds meer gaan zien als tegenstanders in plaats van bewakers van toegankelijke en kwalitatief goede zorg.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.