Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kronen kunnen wachten

Marleen de Groot
Soms heb je te maken met lastige diagnostiek, soms met onzekere prognoses. Soms met beide. Toch wil je graag meerdere behandelmogelijkheden openhouden: bij een sterke wens tot behoud kan een poging tot parkeren van een element met een niet al te zonnige prognose (onvoorspelbaar) in plaats van extraheren van betreffend element (voorspelbaar), mits goed doorgesproken, een goede optie zijn.
Premium

Als je geen nieuwe kroon op een element meer kúnt of denkt te kunnen maken na verwijdering van de oude die je waarschijnlijk niet meer kunt terugplaatsen, moet je hem bij pijnklachten dan maar ‘voor de zekerheid’ trekken in plaats van endodontisch behandelen en gewoon met composiet restaureren? Je patiënt kan dan misschien wel nog enkele jaren plezier van zo’n element hebben. Extractie, gevolgd door een vaste (implantaatgedragen) constructie of een uitneembare (partiële) prothetische constructie, of gevolgd door niets met als gevolg verlies van alveolaire bothoogte ter plaatse, kun je uitstellen.

Behoud van de processus alveolaris staat immers bovenaan de lijst met richtlijnen opgesteld door de SSO in Zwitserland.

Casus

In mei 2017 meldde meneer G. zich bij mij met last rechtsonder in de mond. De symptomen waren pijn met koud en, zoals hij het omschreef, ‘spontane pijn, zeurend’. Klinisch onderzoek gaf de volgende waarnemingen: Behalve de 17/16 en 47 was alles in het eerste en vierde kwadrant normaal sensibel op koude. De 46 was als enige (flink) verhoogd gevoelig op de koudetest, maar niet verlengd: de pijn verdween direct na weghalen van het koude wattenbolletje. Voor de rest waren er geen bijzonderheden na percussietesten of palpatie van het eerste

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.