Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderzahnheilkunde – Grundlagen für die tägliche Praxis

Bohn Stafleu van Loghum
Een nieuw boek over kindertandheelkunde maakt nieuwsgierig. In de inleiding van deze uitgave maakt de auteur duidelijk dat haar boek een opstapje is voor collega’s die voor het eerst kinderen gaan behandelen. Het vormt daarvoor een basis en geeft inzicht in de verschillende aspecten en behandelmogelijkheden. Het eerste hoofdstuk geeft kort inzicht in de opbouw en de verschillen tussen melk- en blijvende elementen, met een zeer korte beschrijving van het cariësproces: te summier.
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0135-5/MediaObjects/12496_2019_135_Fig1_HTML.jpg

De opbouw van het boek volgt verder de chronologische volgorde bij een behandeling: communicatie, diagnostiek en indicatie. Röntgendiagnostiek komt nauwelijks aan bod, myofunctionele therapie bij afwijkend mondgedrag wordt kort benoemd. Intraorale afwijkingen bij kinderen: mooie plaatjes, maar weinig diepgang. Een kruisbeet in de dorsale zone behandelen met een confectiekroon is illustratief. Algemene aspecten die een rol spelen bij de behandeling van kinderen zijn gestructureerd weergegeven, maar komen niet geheel overeen met de Nederlandse denkbeelden. Selectieve cariësverwijdering zou alleen succes hebben in een universitaire setting en de behandelresultaten zijn naar de mening van de auteur niet 1 op 1 te vertalen naar de algemene praktijk.

Non-invasieve, microinvasieve, minimaal invasieve en invasieve behandelingen en de daarbij gebruikte materialen, waaronder 12 verschillende fluoridepreparaten, Icon en SDF, passeren de revue, ook in relatie tot ontwikkelingsstoornissen. Beslijpen van molaren en het plaatsen van verschillende soorten kronen laten mooie esthetiek zien. Volledig afgevulde wortelkanalen in vier melkincisieven komt niet overeen met de Nederlandse standaard, zo ook de verwijdering van lipbandjes en tongriempjes op jonge leeftijd en het plaatsen van individueel vervaardigde spacemaintainers, naast het gebruik van vijf verschillende soorten antibiotica. Mondhygiëne krijgt in het hoofdstuk over preventie aandacht, naast voedingsadvies en fluoridegebruik. Regelmatig gebruik van gefluorideerd keukenzout valt onder het basisadvies. Zes vragen van ouders over knarsen, doorbraak van tanden, fopspeen/duim, drinken uit een beker en de strijd met tandenpoetsen worden kort beantwoord. De juridische aspecten in relatie tot de zorg wijken af van de Nederlandse. Verschillende onderwerpen ontbreken, zoals erosieve gebitsslijtage en de wijze van het geven van anesthesie. Hoewel in het boek regelmatig naar EAPD-richtlijnen wordt verwezen, zijn veel referenties voornamelijk gebaseerd op Duitse publicaties. Een inhoudsopgave ontbreekt. Het doel van de kindertandheelkunde: een juiste balans vinden tussen de oorzakelijke behandeling en de symptoombehandeling is in dit boek onderbelicht. De Nederlandse inzichten met betrekking tot kindvriendelijke mondzorg, met de nadruk op preventie (evt. slicen) en het betrekken en motiveren van ouders, ontbreken in dit boek. Dat is jammer. De traditionele behandeling van kinderen komt daarentegen goed aan bod.

Ondanks mijn kanttekeningen, die voor een groot deel de verschillen betreffen tussen de Nederlandse en de Duitse behandelvisies, is mijn oordeel over deze nieuwe uitgave zeker niet negatief, want het is alles bij elkaar wel een publicatie met veel informatie. Goede beheersing van de Duitse taal is noodzakelijk.

Titel: Kinderzahnheilkunde – Grundlagen für die tägliche Praxis
Auteur: Ulrike Uhlman
Omvang: 224 pagina’s
ISBN: 978-3-86867-417-0
Prijs: € 88,00
Uitgever: Quintessence Publishing

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 10, 2019.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.