Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het effect van glasvezelversterking

Eline van Mossevelde
Bij veel verlies van tandweefsel wordt de integriteit en daarmee de sterkte van een element aangetast. Het is belangrijk dat er behandelopties bestaan die resulteren in een goede bescherming van deze elementen tegen fractureren. Een van deze opties zou het gebruik van glasvezelversterking kunnen zijn. Is er bij het gebruik van glasvezelversterking een gunstig effect vast te stellen op de fractuurweerstand en het faalgedrag van sterk verzwakte elementen? En kan de combinatie van een glasvezelstift in het wortelkanaal met glasvezelversterking in de klinische kroon een uitkomst bieden?
Premium

Het gebruik van glasvezelversterking heeft, naast de toepassing van wortelstiften, een breder indicatiegebied gekregen binnen de tandheelkunde. Een van de redenen om te kiezen voor glasvezelversterking bij endodontisch behandelde elementen is dat een funderingsrestauratie van composiet niet in alle situaties voldoende weerstand kan bieden tegen de mechanische krachten waaraan een element wordt blootgesteld. Er is in het verleden veel onderzoek gedaan naar het effect van glasvezelversterking, maar er zijn nog maar weinig studies waarin het effect van zowel een glasvezelmat, een glasvezelstift als de combinatie hiervan zijn onderzocht. Daarnaast zijn er maar weinig studies die uitgaan van een situatie waarbij het overgrote deel van de klinische kroon afwezig is.

Het doel van deze studie was het onderzoeken van het invitro-effect van glasvezelversterking op de fractuurweerstand en het faalgedrag van endodontisch behandelde bovenpremolaren.

Studieopzet

Voor deze studie werden 96 humane éénwortelige bovenpremolaren met één wortelkanaal geselecteerd waarbij de klinische kroon verwijderd werd tot 1,5 mm boven de glazuurcementgrens. Alle elementen werden ingeharst in kunsthars mallen om het alveolaire bot te simuleren. Om de elementen weer restauratief te kunnen herstellen werd per element een transparante siliconen mal (Memosil 2, Heraeus Kulzer) gemaakt. Met behulp

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 4, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.