Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gratis cariës bij de fruitspeen?! | De noodzaak van preventie

Dien Gambon
In deze tijd, waarin het gemak de mens dient, is er niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk sprake van ‘het nieuwe consumeren’. Dat kan zelfs bij de allerkleinsten beginnen met de introductie van de fresh food feeders, de fruitspeen en het sabbelzakje: lekker en gezond? Op een veilige manier kunnen kinderen al vanaf 3-6 maanden met deze babyproducten op ontdekkingstocht naar spannende smaken, zonder risico op verslikken, zo luidt de productbeschrijving. Voor ouders een geruststellende gedachte? Een aantal bijkomende overwegingen en risico’s worden niet benoemd. Wat weet u van de fruitspeen en het sabbelzakje?
Premium

Fresh food feeders

Een fresh food feeder is een speciaal ontworpen voedingsinstrument om baby’s, meestal vanaf een maand of 3-4, op een veilige manier kennis te laten maken met de smaken van groente en fruit, en zo de overgang naar vaste voeding te vergemakkelijken. Er zijn twee typen fresh food feeders: de fruitspeen en het sabbelzakje (afbeelding 1). Wanneer een baby sabbelt, zuigt of kauwt op de feeder komt door de gaatjes sap en puree in de mond van de baby. ‘Een voedingsattribuut om kinderen te laten wennen aan vast voedsel zonder kans op verstikking’ is te lezen in de productinformatie.

 

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0143-5/MediaObjects/12496_2019_143_Fig1_HTML.jpg
Afb. 1 Fresh food feeders

Fruitspeen

De fruitspeen is een grote speen met gaatjes gemaakt van siliconen en hard plastic. De speen bestaat uit 3-4 onderdelen: handvat, eventueel een ring, speen en dop. Voor verschillende leeftijden zijn er aangepaste afmetingen van de speen met verschillende gaatjesgrootte, ook de handgreep kent vele varianten (afbeelding 2a-c). De fruitspeen is te openen en te vullen met stukjes zacht fruit of gekookte groente. Op de verpakking staan gebruiksaanwijzingen. De waarschuwing dat de fruitspeen alleen onder toezicht mag worden gebruikt staat veelal bovenaan. Zoals ‘Laat de baby nooit alleen met de speen. De fruitspeen is niet geschikt voor kinderen die al goed kunnen kauwen; de speen kan beschadigd raken. Bij scheurtjes of beschadigingen is de speen aan vervanging toe. Losse onderdelen moeten buiten het bereik van kinderen gehouden worden.’ ‘De fruitspeen is geen vervanging voor

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 10, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.