Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezond gebit? Family matters!

Bohn Stafleu van Loghum
Het kan soms lastig zijn om ouders en kinderen te stimuleren tot betere tandheelkundige zelfzorg. Voorlichting gericht op kennis alléén is vaak onvoldoende, maar wat is er dan wel nodig om kinderen tot gezond gedrag te bewegen? Door het promotieonderzoek van Denise Duijster is er meer duidelijkheid over de onderliggende gezinsfactoren die mondgezondheidsgedrag van kinderen beïnvloeden. Opvattingen van de ouders, een overdreven strenge opvoeding en weinig structuur en routine in het gezin kunnen barrières vormen voor een goede zelfzorg.
Premium

1 Wat was de aanleiding van uw onderzoek?

Ondanks de behaalde grote successen in de preventie van cariës blijft de mondgezondheid van kinderen in Nederland zorgwekkend. Vooral bij allochtone kinderen en kinderen uit een lager sociaaleconomisch milieu komt cariës vaker voor. Deze kinderen halen weinig voordeel uit de huidige preventiemethoden, zoals het sturen op gedragsverandering met voorlichting. Daarom was mijn aanvankelijke onderzoeksplan om een cariëspreventieve interventie te ontwikkelen voor kinderen uit hoog-risicogroepen. Maar daarvoor is eerst antwoord nodig op de vraag hoe het eigenlijk komt dat voorlichting zich niet altijd uitbetaalt in het gewenste mondgezondheidsgedrag. We weten uit vele studies dat kennis over de gezondheidsrisico’s van slechte mondhygiëne en cariogene voeding vaak onvoldoende reden is voor ouders en kind om het anders te gaan doen. Maar welke achterliggende factoren deze gedragingen dan wel bepalen was grotendeels nog onbekend.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-016-0023-1/MediaObjects/12496_2016_23_Fig1_HTML.jpg

Het is goed ons voor te stellen dat mondgezondheidsgedrag van kinderen onder meer wordt beïnvloed door hun ouders en de gezinssituatie waarin zij opgroeien. Ouders spelen immers een belangrijke rol bij het totstandkomen van gedrag, het onderhouden van gewoontes en het overbrengen van opvattingen en normen met betrekking tot zelfzorg. Zodoende ontstond het idee om eerst te onderzoeken hoe ouders en de gezinssituatie van invloed zijn op de cariësontwikkeling en het mondgezondheidsgedrag van kinderen.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-016-0023-1/MediaObjects/12496_2016_23_Fig3_HTML.jpg

2 Wat heeft u precies onderzocht?

In 2010 zijn we gestart met het onderzoeksproject om te bestuderen welke factoren rond ouders en het gezin van invloed zijn op het mondgezondheidsgedrag en de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.