Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gele zwellinkjes van het mondslijmvlies

Isaäc van der Waal
Er zijn diverse afwijkingen die zich in de vorm van een geelachtige zwelling van het mondslijmvlies kunnen voordoen. Het betreft vrijwel altijd toevalsbevindingen die zelden of nooit op kwaadaardigheid blijken te berusten. Vermoedelijk zullen tandartsen en ook patiënten toch willen weten wat de oorzaak van een dergelijk slijmvliesverandering is. Verwijzing naar een MKA-chirurg ligt dan in de rede. Meestal zal dat leiden tot verwijdering van het zwellinkje, gevolgd door weefselonderzoek.
Premium

Patiënt A

De tandarts verwees een 57-jarige vrouw naar een MKA-chirurg in verband met een geel doorschemerend plekje op de onderlip, paramediaan links (afbeelding 1). Hoewel patiënte aangaf dat het plekje al vanaf kinderleeftijd aanwezig was en een in het verleden geconsulteerde huisarts er geen zorg over vertelde te hebben, wilde zij nu toch weten wat hier aan de hand was.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0112-z/MediaObjects/12496_2019_112_Fig1_HTML.jpg

Afb. 1 Een 57-jarige vrouw met een al vanaf kinderleeftijd aanwezig, enigszins geel doorschemerend knobbeltje in de onderlip, paramediaan links.

Het plekje voelde iets vast-elastisch aan en was niet goed begrensbaar ten opzichte van het omgevende weefsel. Deze bevinding was wat ongewoon voor een goedaardig vetgezwelletje (lipoom), maar het leek eigenlijk niets anders te kunnen zijn. Punctiecytologie leidt bij dit soort plekjes meestal niet tot een zekere diagnose en een krappe, onder plaatselijke verdoving uitgevoerde excisie lag dan ook meer voor de hand. Het resultaat van het weefselonderzoek was verrassend: het bleek te gaan om een zelden op de lippen voorkomend korrelceltumortje. Korrelceltumortjes kunnen overal op de huid en ook in de mond voorkomen. Bij intraoraal voorkomen betreft het vrijwel altijd de tong. De wondgenezing is voorspoedig verlopen. Hoewel een korrelcelgezwel een enkele keer kan recidiveren, werd afgezien van langdurige controle door de MKA-chirurg.

Patiënt B

Een 38-jarige man werd door zijn tandarts naar de MKA-chirurg verwezen in verband met een bij toeval ontdekt geel doorschemerend zwellinkje in de mondbodem links, dicht bij het frenulum van de tong (afbeelding 2a). Het

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 8, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.