Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Exostosen van het palatum en het kaakbot

prof. dr. Isaäc van der Waal
Tandartsen worden een enkele maal geconfronteerd met een patiënt bij wie sprake is van een botuitsteeksel, exostose, op het palatum of van de onder- of bovenkaak. Er wordt meestal onderscheid gemaakt tussen een torus palatinus, een torus mandibularis en buccale, veelal multipele exostosen in de boven- en onderkaak. Deze exostosen zullen in het kort worden besproken met de vraag of verwijzing naar en eventuele verwijdering door een MKA-chirurg is geïndiceerd.
Premium

Torus palatinus

Een torus palatinus is een beenharde, vaak gelobde zwelling in de mediaanlijn van het palatum. Schattenderwijs komt deze exostose bij ongeveer 1% van alle volwassenen voor, vaker bij vrouwen dan bij mannen. Er zijn geen duidelijke criteria om te bepalen of een geringe, benigne zwelling in de mediaanlijn van de bovenkaak al of niet als een torus palatinus moet worden beschouwd.

De oorzaak is onbekend; mogelijk speelt een genetische factor een rol. Een enkele maal doen zich klachten voor, met name als het bedekkende slijmvlies beschadigd is. De meeste patiënten zijn zich echter niet bewust van de afwijking. Een enkeling is ervan overtuigd dat het om een recent ontstane knobbel gaat. Ook komt het voor dat de patiënt vertelt dat de zwelling weliswaar lang geleden en geleidelijk is ontstaan, maar nog steeds in omvang toeneemt.

De diagnose kan vrijwel altijd op alleen klinische gronden worden gesteld (afbeelding 1). De ‘gewone’ röntgenfoto’s, bijvoorbeeld in de vorm van een orthopantomogram, brengen een torus palatinus zelden in beeld. Alleen bij twijfel of er niet sprake kan zijn van een uit de neus of sinus maxillaris
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 5, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.