Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een ontbrekende laterale incisief en papil

Irfan Abas
Het in harmonie brengen van een bovenfront kan een uitdaging zijn bij een schisispatiënt. Doordat daar twee fissura niet correct aan elkaar gegroeid zijn, kan deze afwijking, naast invloed op de ontwikkeling van de lip en de kaak, ook een directe weerslag op de gebitselementen hebben. Dat is het geval met de 51-jarige patiënte van deze casus, die zich meldt met de vraag of de linker- en de rechterzijde van haar bovenfront met elkaar in harmonie kunnen worden gebracht. Ze heeft al lang moeite met de bestaande esthetiek, en verzoekt nu om informatie over de mogelijkheid van een corrigerende ingreep. Die is echter om meerdere redenen niet eenvoudig, zal uit onderstaand verslag blijken. Met behulp van een zo nauwkeurig mogelijke ‘backwards planning’ en regelmatig overleg met de tandtechnicus heb ik haar wens zo goed als mogelijk proberen te realiseren.
Premium

Als restauratief tandarts krijg ik regelmatig patiënten met afwijkende en/of ontbrekende gebitselementen die om correctie van de esthetiek of herstel van de harmonie vragen. Soms gaat het om ontbrekende elementen of elementen met een afwijkende vorm, bijvoorbeeld door ongelijke gingivalijnen of ontbrekende papillen. Deze elementen kan ik direct restaureren met composieten of met adhesieve indirect vervaardigde restauraties. Dit laatste heeft als voordeel dat de restauraties buiten de mond vervaardigd worden, waarbij de keramiek in de natuurlijke en harmonieuze kleurschakering en translucentie opgebakken kan worden door die van de aanwezige elementen te kopiëren. Een nadeel van deze techniek is echter dat er hard weefsel afgeslepen moet worden om voldoende ruimte te maken voor het porselein.

De gezonde vrouwelijke patiënt (ASA I) van deze casus bezocht mij dus met de vraag of haar bovenfront aan de linkerzijde gerestaureerd kan worden. Zij werd geboren met een cheilo-gnatho-palatoschisis aan de linkerzijde waarbij de 22 niet aangelegd was. Na een sluitingsschisisoperatie in haar jeugd werden later met een orthodontische behandeling de 23 en de rest van het tweede kwadrant gemesialiseerd. Patiënt stoort zich echter aan de afwijkende vorm van de 21 en het feit dat de 23 op de plaats van de 22 staat. Daarnaast heeft ze moeite met het teruggetrokken tandvlees

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 8, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.