Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dental Fit

Dr. Hans van Pelt
Kwaliteitsstandaarden worden opgesteld om kosten beheersbaar te houden en te zorgen dat gebitten levenslang behouden en natuurlijk blijven. ‘Healthy ageing’ is in de gezondheidszorg een steeds belangrijker wordende leidraad en is ook in de tandheelkunde niet meer weg te denken: een leven lang je eigen gebit en lage onderhoudskosten. Dat is ook de wens van onze cliënten.
Premium

Wie zijn eigenlijk onze cliënten? Zijn dat onze patiënten? Of is dat ook de BV Nederland die voor een gezonde economie gezonde werknemers nodig heeft?

Ons leger hanteert de term dental fit om de gezondheid van de krijgsmacht in kaart te brengen en op peil te houden: gevechtsklaar.

NOC/NSF stelt aan olympische sporters vergelijkbare eisen. Zij investeert daartoe in een optimale fysieke conditie van de sporters in de hoop dat dat zal resulteren in een olympische medaille na een sportief gevecht.

In de dagelijkse praktijk zien we regelmatig ‘dental shit’. We hoeven de vakbladen maar open te slaan om te zien welke herbehandelingen zijn uitgevoerd. Herbehandelingen maken de zorg onnodig duur. In dit nummer van TP zien we daar in de rubriek Intercollegiaal Online (pagina 50) een pijnlijk voorbeeld van.

Het wordt de hoogste tijd dat tandheelkundig Nederland zich gaat verdiepen in healthy ageing en dat er een discussie op gang komt om samen anders tegen de tandheelkunde aan te kijken teneinde de zorg betaalbaar te maken.

Dat kan betekenen dat de zorgverzekeraars en de NZa accepteren dat preventie geld kost en behandelingen beogen volgens het first thing right- principe – dat initieel soms hogere kosten met zich meebrengt. Het doel, de onderhoudskosten over een lange termijn laag te houden, heiligt deze middelen.

De namen van onze praktijken kunnen erdoor veranderen. ‘Dental fitness’ zou een fraaie zijn. Andere landen gingen ons daarin al voor.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.