Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Composieten belicht (deel 2)

Rolf Meijer
In dit artikel leest u het vervolg op ‘Composieten belicht deel 1’ in TP van juni 2015. Om u als behandelaar te helpen bij uw keuze publiceren we dit tweetal artikelen waarin we de meeste composietsystemen bespreken. We hebben geprobeerd antwoorden te vinden op vragen als ‘welk soort materiaal geeft het mooiste resultaat’, ‘welk is het makkelijkst te verwerken’, of ‘welk materiaal glanst het meest’ en ‘welk licht totaal niet op, of juist te veel, onder fluorescerend licht?’ In dit tweede deel bespreken we zes andere composietsystemen waaruit we in de praktijk kunnen kiezen. Ter illustratie is ook nu weer een mock-up en een fluorescentie-mock-up gemaakt met toepassing van deze zes merken naast elkaar. De foto’s zijn door de auteur zelf gemaakt en onbewerkt.
Premium

In deel 1 werden de merken Renamel Microfill (Cosmedent), Durafill VS en Venus Diamond (beide Heraeus Kulzer), Clearfill Majesty Esthetic (Kuraray Dental), IPS Empress Direct (Ivoclar Vivadent) en Herculite XRV Ultra (Kerr) belicht. In dit deel 2 gaat het om de volgende composieten: Filtek Supreme Ultra (3M ESPE), Esthet-X HD (Dentsply), Artiste (Pentron), Gradia Direct/Direct X (GC) en Grandio (VOCO), TPH 3 (Dentsply).

Hieronder volgen de diverse eigenschappen van de composieten met aan het einde een beoordeling van de mate van fluorescentie.

Filtek Supreme Ultra (3M ESPE)

Filtek Supreme Ultra is een nanohybride composiet en de derde variant van de Filtek Supreme-lijn. De verbeteringen liggen volgens de fabrikant op het vlak van fluorescentie, meerdere bodykleuren en makkelijker te hanteren translucente kleuren. De veranderingen zijn niet baanbrekend, maar zijn voorganger was al de beste in zijn segment. Het product kreeg ook geen andere formule.

De partikelgrootte voor het translucente deel is 0,075 micron en voor de dentine, body en glazuur 0,02 micron. Het vulgewicht van translucent is 72,5% en het volume van de vulstof is 55,6%. Het vulgewicht van dentine, body en glazuur is 78,5% en het volume van de vulstof is

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 1, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.