Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bollenvelden en wolkenluchten

Fabian Takx
Een oer-Hollands landschap, dat moet gezegd. Goed dat de tandarts de tegenwoordigheid van geest heeft gehad zijn patiënten dit panorama voor te schotelen.
Premium
Het valt overigens vast niet mee om vanuit vrijwel horizontale positie naar buiten te kijken, maar als het lukt is de beloning groot. Het monochroom van de paarse stroken, vermoedelijk bloembollen – anemonen misschien? – contrasteert fraai met het zachtgroene lijnenspel daarnaast (waterkers of een of soepgroente?). Secundaire kleuren, zo heet dat in de schilderkunst. Helaas niet complementair, zo ver gaat de artistieke inslag van de bollenteler nu ook weer niet. Tijdens de behandeling kunnen we ons afvragen hoeveel bollen er in zo’n strook passen en hoe ver je hier kunt kijken. De wolken in de blauwe lucht doen trouwens ook denken aan een landschapschilderij. Van De Ploeg, of misschien toch gewoon van een 17de-eeuwse meester. Prachtig in al zijn soberheid.
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 5, 2022.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.