Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Autotransplantatie

Pieke Wagemakers
In mei 2016 vond het eerste congres over autotransplantatie plaats in Sopot, Polen. Tijdens dit congres is opnieuw getoond dat autotransplantatie een zeer succesvolle behandeloptie is voor tandvervanging. Gestreefd wordt naar een algemeen geaccepteerde richtlijn die meer inzicht zal geven in de behandeling en de indicatiestelling kan verbeteren. In dit artikel bespreek ik enkele praktische zaken waar je als behandelaar vooraf rekening mee moet houden, zodat de autotransplantatie zo voorspelbaar mogelijk kan verlopen.
Premium

Regelmatig word je als tandarts gevraagd een behandelplan op te stellen voor een patiënt bij wie een tand of kies verloren is gegaan. Bij jonge kinderen kan dit gebeuren als gevolg van een trauma waarbij het element niet te redden viel of na verloop van tijd verloren gaat. Maar ook bij volwassenen maak je regelmatig mee dat een element niet te behouden is omdat het uitbehandeld is en de enige oplossing nog extractie lijkt. Gelukkig hebben we de keuze uit verschillende behandelopties voor tandvervanging. Als je ter opvulling van een diasteem implantologie indiceert, dan moet autotransplantatie tegenwoordig ook zeker in overweging genomen worden en aan bod komen bij het uitleggen van de mogelijke behandelopties aan de patiënt. In de literatuur zijn veel onderzoeken te vinden waarbij de overlevingspercentages ruim boven de 90% liggen, zowel bij elementen met een open als een gesloten apex.

Autotransplantatie bij volwassenen

Bij autotransplantatie wordt vaak aangenomen dat dit enkel mogelijk is zolang de apex open is. De biologie blijkt milder dan we in het verleden dachten en autotransplantatie is ook goed mogelijk bij elementen met afgevormde wortels,

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 6, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.