Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Antrumperforatie: een nieuwe behandeling

Bohn Stafleu van Loghum
Een antrumperforatie is een open verbinding tussen de mond- en de neusholte die idealiter zo snel mogelijk wordt gesloten om de kans op complicaties te minimaliseren. In de regel wordt een antrumperforatie gesloten door de kaakchirurg middels een chirurgische ingreep. Susan Visscher heeft, verbonden aan de afdeling mond-, kaak- en aangezichtschirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen, onderzoek gedaan naar een alternatieve behandelstrategie voor antrumperforaties die door een algemeen praktiserend tandarts zelf uitgevoerd zou kunnen worden.
Premium

1 Wat heeft u precies onderzocht?

Allereerst hebben we gekeken hoe vaak een antrumperforatie eigenlijk voorkomt. Hieruit bleek dat de incidentie relatief laag is (ongeveer 5%), maar doordat extracties op grote schaal worden uitgevoerd komt het toch vrij vaak voor. Verder hebben we onderzocht hoe een antrumperforatie in de regel wordt behandeld en wat het succespercentage van die behandelingstrategieën is. Vervolgens hebben we getracht een nieuwe behandeloptie te ontwikkelen waarbij een degradeerbaar polyurethaanschuim (afbeelding 1) gebruikt wordt. Aan deze nieuwe behandeling hebben we een aantal eisen gesteld. De belangrijkste eis was dat die net zo succesvol moest zijn als de algemeen geaccepteerde (chirurgische) behandeling. Bij deze chirurgische ingreep wordt een buccale of palatinale lap vrijgeprepareerd die vervolgens over de antrumperforatie wordt gehecht. Dit gaat gepaard met napijn en zwelling. Na zo’n behandeling bestaat bovendien het risico op permanente verstrijking van de buccale omslagplooi. De retentie van een gebitsprothese kan hierdoor bemoeilijkt worden. Een nieuwe behandeloptie zou idealiter deze nadelen ondervangen en tevens moest het eenvoudig uitvoerbaar zijn zodat de tandarts patiënten met een antrumperforatie zelf zou kunnen behandelen. Vanzelfsprekend is dit laatste prettig voor de patiënt – ook vanuit economisch perspectief.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-016-0051-x/MediaObjects/12496_2016_51_Fig2_HTML.jpg
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-016-0051-x/MediaObjects/12496_2016_51_Fig3_HTML.jpg
Afb. 1 Polyurethaanschuim met elektronenmicroscopische detailopname waarop de poreuze structuur zichtbaar is.

2 Wat zijn de belangrijkste resultaten van uw onderzoek?

Het bleek dat in de loop der jaren een veelheid aan alternatieve behandelingen van antrumperforaties zijn gepresenteerd. Variërend van toepassing van (al dan niet eigen) lichaamsweefsel, zoals kin- of retromolaar bot

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 4, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.