Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alveolaire orthodontie: Crowding is een huisvestingsprobleem! (3)

Coen Oldenburg
Zoals al eerder in de TP van april en augustus beschreven, valt of staat verantwoorde orthodontie met voldoende aandacht voor de alveolaire ruimte. Bij iedere orthodontische behandeling bepaalt de aanwezigheid van voldoende alveolair weefsel (de fundering) voor een groot deel de kwaliteit van de behandeling. In dit artikel beschrijf ik aan de hand van een casus niet alleen mijn aanpak, maar ook hoe verschillend anderen over orthodontisch handelen denken.
Premium

Crowding is een huisvestingsprobleem: de kaakwal (processus alveolaris) is dan te klein om de gebitselementen hun ideale positie te laten innemen. Net als bij een huis dat verbouwd wordt om meer ruimte vrij te maken, zal je eerst de fundering moeten beoordelen, en zo nodig aanpassen, alvorens die verbouwing uit te voeren. Anders kan het gebeuren dat de boel niet overeind blijft. Het komt regelmatig voor dat de alveolaire botbedekking voor aanvang van een orthodontische behandeling er al deels niet meer is, maar dat is dan onzichtbaar door de gingiva die nog wel op cervicaal niveau van de elementen aansluit. Zolang je er maar niet aankomt kan het nog wel een tijdje goed gaan met de gingiva, maar het is niet verstandig om in zo’n geval een orthodontische behandeling te doen zonder maatregelen te nemen op botniveau.

In de nu volgende casus laat ik (wederom) zien dat alveolaire botopbouw een voorwaarde is om de orthodontische behandeling tot een goed einde te brengen. Daarnaast laat ik een alternatief behandelplan zien van een collega-orthodontist in samenwerking met een kaakchirurg die een volledig andere kijk en aanpak van dezelfde casus hebben.

Casus

In de hieronder besproken casus zijn de volgende aandachtspunten belangrijk:

  • Bij de diepe beet
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 9, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.