Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alles uit de kast!

Dr. Jappe Buijs
Soms meldt zich een nieuwe patiënt in de praktijk die over een ogenschijnlijk klein probleem klaagt. Soms blijkt dat kleine probleem bij nader onderzoek echter zo complex dat voor een goede behandelplanning de visie van collega’s met meerdere expertises belangrijk is. Hieronder beschrijf ik zo’n casus. Door een goede planning vooraf kon deze complexe problematiek in kleine, gemakkelijk te behappen stukjes verdeeld worden, waarmee de voorspelbaarheid en precisie van de behandeling aantoonbaar werden gediend.
Premium

Een 42-jarige meneer komt bij me met de vraag of hij implantaten zou kunnen krijgen in het bovenfront. Hij bijt bij voortduring zijn frame in de bovenkaak kapot. Een keer per half jaar bijt hij er een tandje uit (afbeelding 2 en 3). Ook zijn er ankers afgebroken. Nadere inspectie in de mond maakt duidelijk dat het onderfront in al die jaren behoorlijk is uitgegroeid (afbeelding 5 7). Het is niet zonder meer mogelijk implantaten en een brugconstructie te plaatsen. In zo’n geval is het belangrijk om even uit te zoomen. Ik bespreek met de patiënt in het kort enkele behandelmodaliteiten: orthodontie, implantologie, en restauratief. Al snel wordt duidelijk dat meneer orthodontie niet ziet zitten, maar wel graag alle mogelijkheden zou willen aanwenden voor een functionele en duurzame restauratie van zijn gebit. Als duidelijk is waar de (financiële) mogelijkheden en wensen van de patiënt liggen, maken we twee afspraken. De eerste voor het verzamelen van de data: parodontaal, foto’s (intra- en extraoraal) en video, röntgenfoto’s (OPT

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 6, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.