Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leefstijlcoaching: het versnellen waard

Preventie verdient volgens Kristel de Ridder, director e-business en innovation bij Mediq, een prominentere plek in het zorgstelsel. Door nadrukkelijker in te zetten op leefstijlcoaching is volgens haar veel gezondheids- en economische winst te behalen.

 

Preventie in de mondzorg al heel gewoon

Reparaties voorkomen door regelmatig onderhoud is in veel sectoren al heel gewoon. Ook in de mondzorg: veel Nederlanders bezoeken ieder halfjaar de tandarts of mondhygiënist voor preventie van gebitsproblemen. Is dit ook breder in de eerstelijnszorg te realiseren? Zodat de focus komt te liggen op behoud of realiseren van een zo optimaal mogelijke gezondheid in plaats van behandeling van ziekten? Laten we vooral ruimte geven aan ideeën en innovaties die gezond leven bevorderen en gezondheidsachterstanden tegengaan.

De maatschappelijke businesscase is helder. Uit onderzoek van de Rabobank blijkt dat een vijfde van de huidige zorglast samenhangt met ongezond gedrag. Volgens metingen van het CBS heeft 50 procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht en 13,9 procent obesitas. Hierdoor hebben zij meer kans op chronische aandoeningen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten en slaapapneu. Ook de coronarisico’s nemen toe: het virus slaat ongenadig hard toe bij mensen met een BMI boven de 30.

Gelukkig is er in en rond de gezondheidszorg steeds meer aandacht voor leefstijl en leefstijlinterventies.

(…)

Lees verder op Skipr.nl >>

Lees ook het Rabobank-artikel Leefstijladvisering in de praktijk: wie betaalt de rekening?

Bron: Skipr, Kristel de Ridder, director e-business en innovation bij Mediq
Beeld: © Konstantin Yuganov – Fotolia


Tip

Kom ook naar het TP Jaarcongres Tandheelkunde op vrijdag 26 november 2021 in Utrecht.

Wat kunt u doen aan een gezonde leefstijl voor uw patiënt? Help uw patiënt bijdragen aan een goede mondgezondheid?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.